Hrana koju jedemo važna je za naše zdravlje, a zdravlje našeg organizma direktno se ogleda i na našu ljepotu kroz blistavost kože, sjaj kose, kvalitetu noktiju…

Odabir kvalitetnih namirnica iz kontroliranoga ekološkog uzgoja, pri čijoj proizvodnji nisu korištene štetne tvari poput pesticida, umjetnih gnojiva i kemijskih konzervansa, prvi su korak ka osviještenoj i uravnoteženoj prehrani te stvaranju i održavanju zdravih životnih navika.

Izborom svježeg voća i povrća te njihovom konzumacijom u izvornom obliku ili u obliku svježe iscijeđenih sokova, smoothija, kašica i salata najbolje ćemo očuvati i iskoristili njihove najbolje i najkvalitetnije sastojke poput vlakana, minerala i vitamina. Kod izbora namirnica važno je paziti i na sezonu u kojima određene namirnice dozrijevaju kako bi hrana koju konzumirate uvijek bila svježa i aromatična.

Svoju prehranu, ukoliko veće niste, obogatite zdravim i neprerađenim žitaricama i mahunarkama poput bulgura, amaranta, kus-kusa, heljde, prosa ili leće…  čija je uporaba u kulinarstvu raznovrsna te pruža mogućnost za razvoj vaše kuharske kreativnosti.

Što je više moguće izbjegavajte namirnice poput bijelog brašna i bijelog šećera te gdje god je to moguće pokušajte koristiti integralnu verziju brašna, a bijeli šećer probajte zamijeniti zaslađivačima poput meda ili sirupa od agave ili javora.

Osobe koje nemaju razvijenu toleranciju na mlijeko životinjskog podrijetla uspješno su, u svojoj prehrani, našle adekvatni nadomjestak u obliku napitaka od zobi, soje i pira, što je dobra preporuka i za osobe koje tradicionalno koriste mlijeko kao jednu od osnovnih namirnica u svom kućanstvu da ih isprobaju i time uvedu raznovrsnost u svoju prehranu.

U nastavku smo pripremili nekoliko jednostavnih recepata za brzu pripremu ukusnih i zdravih jela uz koje možete kombinirati neke od gore navedenih namirnica i savjeta kako biste ste se zdravo hranili kod kuće i na poslu te oplemenili svoju prehranu. 

Dobar tek!