Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Krem juha od bundeve (osnovni recept)

 


 

Sastojci (4 porcije)

• 500 g bundeve
• 1 l dmBio povrtne juhe
• dmBio maslinovo ulje
• 1 luk
• sol
• papar
• muškatni oraščić
• vrhnje za kuhanje (po želji)
• bućino ulje
• bućine sjemenke
 

Prepolovite buću, odstranite sjemenke, ogulite koru i nasijeckajte ju na kockice.

Preporuka: ako juhu pripremate s Hokkaido bućom ljusku slobodno možete ostaviti.

Sitno nasjeckajte luk. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa u njemu ispirjajte luk, potom dodajte kockice tikve i pirjajte nekoliko minuta, Kada je gotovo, zalijte povrtnom juhom i ostavite da kuha 15-20 minuta na srednjoj temperaturi.

Juhu usitnite sa štapnim mikserom, po želji, začinite sa solju, paprom, muškatnim oraščićem i vrhnjem za kuhanje.

Prije serviranja ukrasite s peršinom, sjemenkama buće i nekoliko kapi bućina ulja.


 

Voćna juha? Zašto ne?

Ako ste već pretraživali recepte s bundevom, vjerojatno se primijetili da mnogo njih sugerira kombiniranje s jabukom - a mi vam sugeriramo istu stvar.

Bundevu pripremite kao i u osnovnom receptu te je prijajte na blagoj vatri s lukom. Prelijte je s 800 ml dmBio povrtne juhe i 200 ml dmBio soka od jabuke te je kuhajte na srednjoj temperaturi 15 – 20 minuta. Posudu uklonite s hladnjaka te napravite pire (kušajte malo, jako je fino). Juhu vratite na vatru da zakuha te je zasladite s 1-2 čajne žličice dmBio soka od agave (kušajte opet, sad je još finije).

Savjet plus: Pri posluživanju voćnu krem juhu od bundeve ukrasite kremom dmBio aceto balsamico i što će dodatno istaknuti voćne note. Ne zaboravite dodati i sjemenke bundeve koji će kremastu juhu obogatiti hrskavom teksturom.

Neki to vole vruće!

Ako ste ljubitelj začinjene hrane, ne postoji ni jedan razlog da odustanete od pripreme juhe od bundeve zbog blagog okusa vrhnja za kuhanje. Umjesto toga, pripremite egzotičnu juhu s azijskim "štihom" koje uz đumbir osigurava dmBio kokosovo mlijeko. Uz ovaj recept, moći ćete iznenaditi skeptike koji misle da tofu nije prava hrana.

dmBio tofu narežite na kockice i pirjajte ga u tavi te mu dodajte oguljeni đumbir također narezan na kockice. Dodajte dmBio curry i dmBio čili u prahu (količina ovisi o tome koliko vruće to volite) te nastavite pirjati uz miješanje. Ubacite kokosovo mlijeko te kuhajte još 15 minuta, nakon čega trebate dodati već pripremljenu juhu od bundeve.

Ne pada mi na pamet usred tjedna raditi tri slijeda!

Ako želite pripremiti originalan kasni ručak nakon napornog dana na poslu, a još k tome od prošlog vikenda u zamrzivaču imate krem juhu od bundeve koju ste pripremili prema osnovnom receptu - imamo pravo rješenje za vas.

Juhu ćete pretvoriti u glavno uz svega dva sastojka. Propirjajte 250 g bundeve narezane na kockice na malo ulja te ih ubacite u juhu dok ne omekšaju. Skuhajte 250 g dmBio tortelina i preko njih prelijte umak.