Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Upoznajte svestrani kokos

 

Kako uživati u tropima - a da se ne maknete iz kuhinje?

Vrijednost kokosa kao svestrane namirnice prepoznata je još davno, i to puno prije planetarne popularnosti i kokosovog ulaska na "mainstream" scenu. Kako piše Science daily, kokosov orah je švicarski nožić biljnog svijeta: osigurava hranu i vodu, a vlakna se mogu koristiti u izradi užadi, a čvrsta ljuska za ogrjev.

Ako se ikada nađete u "Robinson Crusoe" situaciji, kokos će vam svakako dobro doći. Ipak, naša priča ne uključuje savjete za izradu užadi niti kreativne načine otvaranja kokosova oraha. Za sada želimo s vama podijeliti  osnovne informacije koje su vam potrebne da biste svakoga dana dobili ono najbolje što kokos nudi. 

Kokosova voda

Kako se dobiva?  Iz nedozrelog kokosovog oraha. 

Zašto je koristiti? Zbog visokog udjela dijetalnih vlakana, saveznik je u regulaciji i normalizaciji probave, ima odličan učinak na kožu te pozitivno utječe na normalizaciju krvnog tlaka. Izvrstan je izvor kalija, ima nisku kalorijsku vrijednost i odličan je za hidrataciju.

Kako je koristiti? Svaki dan, dobro ohlađenu. Iz čaše ili tetrapaka - ovisi što vam je draže. Izvrsna je kao zamjena za izotonične napitke, posebno nakon intenzivne tjelovježbe.

Moram li se popeti na palmu? Ne. Ali trebate prošetati do najbližeg dm-a, gdje je možete pronaći na polici s proizvodima dmBio. :)


 
 

dmBio napitak od kokosa 0,33 l

 

Kokosovo mlijeko

Kako se dobiva? Za dmBio kokosovo mlijeko tradicionalno i pažljivo se obrađuju kokosovi orasi sa Šri Lanke, bez dodatnih sastojaka.

Zašto ga koristiti? Kokosovo mlijeko bogato je vlaknima, mineralima i vitaminima koji pozitivno utječe na imunitet te na zdravlje kože i kose.

Kako ga koristiti? Idealno je za pripremu egzotičnih jela, koktela, kolača, slastica, a jednostavan recept za sladoled od kokosovog mlijeka možete pogledati odmah:

dmBio sladoled od kokosa

Moram li se popeti na palmu? Kao i kod kokosove vode, penjanje je stvar izbora, s tim da nemojte zanemariti sve prednosti svakodnevne tjelovježbe.

Kokosovo ulje

Kako se dobiva? Ekstrahira se iz oguljenog i osušenog kokosovog oraha.

Zašto ga koristiti? Doprinosi regulaciji probave, ima manje kalorija od ostalih ulja te se brže pretvara u energiju, odnosno brže se troši.

Kako ga koristiti? Bogato je zasićenim masnoćama zbog čega se preporučuje umjereno korištenje (umjerenost u svemu - tako i u kokosu!) u kombinaciji s drugim zdravim masnoćama. Za doručak, u omiljene žitarice umiješajte žlicu kokosovog ulja, a za ručak ili večeru na kokosovom ulju možete ispržiti svježe povrće ili komad omiljenog mesa.

Moram li se popeti na palmu? Ne, osim, naravno, ako to želite. 

dmBio djevičansko ulje kokosa 200 ml

 

Kokosov šećer

Kako se dobiva? Iz kokosovog cvijeta.

Zašto ga koristiti? Ima nizak glikemijski indeks te je bogat kalijem, magnezijem i cinkom. Sadrži manje fruktoze (tip šećera koji naše tijelo pretvara u masne stanice) u usporedbi s običnim šećerom.

Kako ga koristiti? Kokosov šećer možete koristiti kao alternativu smeđem ili bijelom šećeru. Okusom podsjeća na karamelu te će svakako dati drukčiji potpis jelima ili pak kavi i čaju. Inače je tradicionalan sastojak azijske kuhinje i možete ga koristiti kao dodatak preljevima za salatu i jelima iz woka.

Moram li se popeti na palmu? Ni ovoga puta palma nije potrebna.


 

dmBio kokosov šećer, 250 g