Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Quinoa - sveta biljka starih Inka

 

Unatoč sve užurbanijem tempu života, mnogi su shvatili da dio vremena ipak treba posvetiti sebi i svom zdravlju, koje prije svega počinje s prehranom. dm je odlučio ponuditi jednostavno rješenje svima onima koji se žele osvještenije hraniti, a stalno su u stisci s vremenom i to tako da smo svojim kupcima na raspolaganje stavili više od 350 dmBio proizvoda koji ne zahtijevaju kompliciranu pripremu. Oni dolaze isključivo iz kontroliranoga biološkog uzgoja te ne sadrže pesticide, boje, umjetne arome niti konzervanse. 


 

Osim napitaka, ulja, brašna, zaslađivača, orašastog i suhog voća te slatkih i slanih namaza, u dmBio asortimanu nalaze se i žitarice koje su odličan izvor energije i hranjivih tvari. Jedna od njih je i quinoa koja je zapravo pseudožitarica jer pripada biljnoj porodici štirovki. Ta namirnica potječe iz Južne Amerike, a uzgaja se još od doba tamnošnjih prastanovnika - Inka. Danas se smatra najboljim izvorom biljnih proteina, ne sadrži niti gluten ni kolesterol, a ima blago orašast okus. Može se jesti sirova ili termički obrađena, pri čemu se kuha poput riže.  U dvostruko veću količinu vode treba ubaciti quinoju netom prije što voda proključa, a potom je nastaviti kuhati u vodi na smanjenoj temperaturi oko deset minuta, pri čemu treba paziti da previše ne omekša. Kad je kuhana, potrebno ju je ostaviti sa strane još deset minuta da odstoji i nabubri. Izvrsno se slaže s kuhanim povrćem ili kao prilog uz ribu i meso, a uklopit će se u salate ili müslije.