Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Znam zašto kupujem dmBio

Eko oznake i certifikati na dmBio proizvodima - kako ih čitati? 

Kako biste znali što kupujete, potrebno je upoznati se s oznakama koje se nalaze na proizvodima. dmBio proizvodi sadrže različite oznake, a mi ćemo vam ispričati priču koja stoji iza svake od njih. Oznake na proizvodima informiraju vas o porijeklu proizvoda, ali i o samoj ambalaži te materijalima koji se koriste pri njenom nastanku.

Njemačka državna eko oznaka (BIO)


 

Kako je prepoznati? Njemačka državna eko oznaka zeleni je šesterokut u kojem, na bijeloj podlozi, piše BIO nach eg-öko-verordnung - u skladu s ekološkim regulativama EZ.

Što označava? dmBio proizvod na kojem se nalazi njemačka eko oznaka (a to je svaki dmBio proizvod) sadrži najmanje 95% sastojaka koji dolaze iz organske proizvodnje. Uz to, ovaj zeleni šesterokut jamči da sastojci u dmBio proizvodima nisu tretirani sintetičkim pesticidima niti su uzgajan uz pomoć lako razgradivih mineralnih gnojiva.

EU logotip za ekološki proizvedenu hranu

 


 

Kako ga prepoznati? Jednostavno - EU logotip za ekološki proizvedenu hranu je zelene boje i na njemu se nalazi 12 zvjezdica u obliku lista.

Što označava? Svi dmBio proizvodi nose EU eko logotip i to znači da su oni proizvedeni u skladu s uvjetima i propisima za organski uzgoj Europske unije. Još preciznije - minimalno 95% sastojaka dmBio proizvoda s dolazi iz organske proizvodnje.

Zašto je uveden ovaj logotip? Uveden je kako bi kupci lakše prepoznali proizvode iz organskog uzgoja. Cilj uvođenja bio je osigurati povjerenje kupaca da kupuju proizvode koji su proizvedeni u skladu sa regulativama organske proizvodnje u Europskoj uniji.

Zanimljivost: Oznaka simbolizira brak Europe (zvjezdice EU zastave) i prirode (stilizirani listić i zelena boja).

FSC oznaka - Vijeće za nadzor šuma


 

Kako je prepoznati? FSC oznaku možete prepoznati po stiliziranom stablu ispod kojeg stoji kratica FSC - Forest Stewardship Council (Vijeće za nadzor šuma). 

Što označava? FSC oznaka na proizvodima dmBio marke odnosi se na ambalažu proizvoda te jamči da su materijali korišteni pri izradi ambalaže potekli iz šuma kojima se gospodari održivo. Oznaka jamči da je proizvođač materijala svjestan važnosti promicanja ekološki odgovornog, društveno korisnog i ekonomski održivog gospodarenja šumama i šumskim resursima.  Standardi FSC-a u održivom gospodarenju šumama osiguravaju stabilnost ekosustava šume nakon sječe, brinu o očuvanju kvalitete vode, zabranjuju sječu starih šuma te korištenje sredstava koja negativno utječu na okoliš i zdravlje.

Zašto je to važno? Šume nam osiguravaju čist zrak i vodu, prirodno su skladište ugljika, osiguravaju nam drvnu građu, hranu i druge proizvode. Stanište su za mnoge biljne i životinjske vrste.

Što je uopće Vijeće za nadzor šuma? FSC (Vijeće za nadzor šuma) je neprofitna organizacija uspostavljena osnovana 1993. uz potporu glavnih ekoloških nevladinih udruga kao što su World Wildlife Fund, Friends of the Earth i Greenpeace s ciljem promoviranja odgovornog upravljanja svjetskim šumama. FSC postavlja standarde za odgovorno upravljanje šumama s ciljem zaustavljanja deforestacije.