Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Intolerancija – kad izostane ključna uloga

Kada govorimo o intoleranciji, imamo na umu izostanak prirodnoga rada imuniteta. Najčešće je riječ o nedostatku određenih enzima probave, odnosno o slučaju kada ih organizam ne proizvodi u dovoljnoj mjeri da bi mogli u potpunosti probaviti neku namirnicu.

 

Intolerancija na laktozu

Najčešća je intolerancija na laktozu, odnosno nepodnošljivost na mliječni šećer koji je sadržan u mlijeku i mliječnim proizvodima. Uobičajene reakcije kod osoba intolerantnih na laktozu su: nelagodan osjećaj u želucu, nadutost, proljev, mučnina…

Prehrana osoba intolerantnih na laktozu
Mlijeko zamjenjuje asortiman proizvoda koji ne sadrže laktozu, a najčešće se radi o proizvodima na bazi soje…
Također postoji laktaza u kapsulama. Konzumiraju se prije obroka koji sadrži laktozu i pritom preuzimaju ulogu enzima koji nedostaju u organizmu.

Celijakija

Mučnina, bolovi u želucu, proljev ili gubitak težine – ono što zvuči kao kakva alergijska reakcija, može biti i jedan od niza simptoma intolerancije na gluten.

Celijakija se sa sigurnošću može utvrditi samo putem krvnih pretraga i dodatnih analiza uzoraka tkiva iz sluznice tankog crijeva.
Oboljelima je potrebna izuzetna disciplina kako bi se potpuno navikli na novu prehranu i način života.

Hrana bez glutena
Sve je veći broj ljudi intolerantnih na gluten. Kod njih konzumacija glutena dovodi do upale sluznice tankog crijeva, a na kraju struktura tankog crijeva postaje takva da više ne može primati dovoljno hranjivih tvari. Posljedica toga je pad opskrbe organizma važnim bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima i mineralnim tvarima što se, nažalost, prekasno dijagnosticira.

Znači li „bez glutena“ odmah i odricanje od proizvoda koji sadrže pšenicu?
Gluten je prirodni sastojak mnogih žitarica. Zastupljen je ne samo u pšenici nego i u raži, ječmu, zobi, piru i zelenom zrnu. U industriji živežnih namirnica gluten se dodaje i kao nositelj začina i aroma, ali i u gotovim proizvodima kao što su salame, čips ili umak za salatu.
Intolerancija na gluten treba se razlikovati od alergije na pšenicu, što ipak nije uvijek slučaj. Tako pekari često zamijene oznake na svojim proizvodima „bez glutena“ i „bez pšenice“ te kupcima koji boluju od celijakije nude kruh od pira ili raženi kruh.
Neznanje i nedovoljna informiranost uvijek su prisutni, stoga je bitno da ljudi koji boluju ili obole od celijakije zaista budu dobro informirani.

Dobro jesti, bez glutena
Oboljeli od celijakije ne moraju se odricati ukusne i uravnotežene prehrane. Kukuruz, riža, proso, kesteni, heljda ne sadrže gluten i mogu se konzumirati bez razmišljanja.
Mnogi oboljeli od celijakije govore da izuzetno cijene svoju prehranu bez glutena, s obzirom na to da moraju puno više paziti što jedu, hrane se osvještenije. Budući da prilikom pripreme jela treba jako paziti na sastojke, najjednostavnije je da kuhate sami sa svježim sastojcima.
Oboljeli od celijakije trebali bi imati sve manje problema u svojim svakodnevnom životu s obzirom na to da je sve više proizvođača koji nude specijalne proizvode napravljene bez glutena (kruh, peciva ili keksi …)