Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Alergija

Unatoč alergiji uživam u okusima!

Imam razvijenu intoleranciju na sve prehrambene namirnice, stoga trebam dobro paziti što konzumiram. No to mi ne predstavlja problem jer moj dm ima širok i raznovrstan asortiman proizvoda specijalne prehrane. Ti su proizvodi ujedno i izuzetno ukusni, lagani i zdravi. Premda iz svoje prehrane  moram izbaciti određene namirnice, ipak se ne moram odreći dobrog okusa.


Alergije – kad imunitet preburno reagira

Kod alergije na prehrambene namirnice naš imunitet orijentira se protiv određenih sastojaka. Stvara antitijela koja predosjete i napadaju navodno štetno prodiranje. Pritom svaki alergičar reagira na drukčiji način. Dok jedni tako na primjer prilikom zagriza u jabuku osjete lagano peckanje na usnama, drugima se javlja alergijska reakcija u obliku upalne reakcije po cijelom tijelu. Oboje su neugodne, ali dugoročno bezazlene.

Kod orašastih plodova, sjemenki, ribe i morskih plodova stvari mogu izgledati drukčije. Čak i najmanje količine mogu imati ozbiljne posljedice te uzrokovati poteškoće u disanju ili kolaps krvožilnog sustava, stoga se osobe s takvim tegobama strogo trebaju pridržavati propisanog jelovnika.

Oko 90% alergija koje se javljaju u Europi, uzrokuje 14 prehrambenih namirnica koje navodimo na kraju teksta, stoga ti takozvani glavni alergeni širom Europe trebaju obavezno biti navedeni na listi sastojaka na ambalaži.

 

14 najčešćih uzročnika alergija:
 

  • žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, raž, zob, pir, kamut ili hibridi istih)

  • ljuskavci

  • jaja

  • kikiriki

  • soja

  • mlijeko (laktoza)

  • orašasti plodovi (bademi, lješnjaci, orasi, brazilski oraščići, pistacije, makadamia oraščići, itd.)

  • celer

  • gorušica

  • sjemenke sezama

  • sumporni dioksid i sulfiti (od 10mg po kilogramu/litri)

  • slatke lupine

  • mekušci (na primjer puževi)