Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Superhrana – bobice Goji

6 stvari koje trebate znati o ovim crvenim bobicama


 

Narančasto-crvene, slatko-kiselog okusa, pune vitamina i hranjivih tvari – s pravom su uvrštene na listu namirnica superhrane. Što ta bobica može, odakle dolazi i što sve sadrži - donosimo 6 činjenica o bobicama Goji:

1. Podrijetlo

Goji bobice rastu u istočnoj Njemačkoj, jugoistočnoj Europi i Aziji. Najveći dio svjetskog uzgoja dolazi iz kineske provincije Ningxia. No, moguć je uzgoj i u vlastitom vrtu.

2. Što sadrže

Ne bez razloga, bobice Goji mogu se pohvaliti nazivom Superhrana: sitne bobice imaju visok udio hranjivih tvari, a sadrže pored ostalog, vitamine C i B, aminokiseline, fitokemikalije i esencijalne masne kiseline.

3.  Kakvog su okusa

Ne osvajaju samo svojim nutricionističkim kvalitetama već i svojim okusom. Svježe bobice kiselo su slatkog okusa, dok je osušenim bobicama okus neutralniji.

4. Kako ih prepoznati

Karakterističan izduženi oblik i upečatljivo narančasto-crvena boja odlikuju ovo jedinstveno voće.


 

5. Gdje ih možete koristiti

Bobice Goji zaista su svestrane. Možete ih grickati kao zdrav međuobrok, dodati u slastice, voćne salate, smoothije, müslije ili jogurt. Također, dobar su prilog uz govedinu ili divljač…

6. Važan su dio prirodne kozmetike

Blagodati bobica Goji osim u prehrani prepoznate su i u prirodnoj kozmetici te su čest gost u proizvodima za njegu kože, a možete ih pronaći npr. u alverde Q10 anti-ageing liniji.