Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Slatko bez šećera: 5 ukusnih zamjena za šećer

Kako zamijeniti bijeli šećer jednom od slatkih alternativa 


 

Dobre vijesti za sve sladokusce: „odreći se šećera“ ne znači automatski da morate odustati od slatkog i slastica. Postoje brojne zamijene za bijeli šećer, a neke od njih voljeli bismo vam predstaviti:

Sirup od agave

Radi se od soka agave. Iz biljke agave dobiva se sok koji se potom filtrira i grije kako bi nastao sirup. Izgledom podsjeća na med, ali ponekad može biti i bezbojan. Konzistencijom je malo rjeđe strukture od meda.

Sirup od agave ima oko 25 % manje kalorija od šećera, a gotovo je jednako sladak. Osim toga sadrži minerale, vitamine i fitokemikalije. Pogodan je za vegane, a može se koristiti za zaslađivanje napitaka, slastica i žitarica.


 

Javorov sirup

Još jedno sirupasto sladilo je javorov sirup. Dobiva se iz stabla javora i potom se kuha nekoliko puta.  

Ovisno o stupnju javorov sirup ima više (oznaka C) ili manje (oznaka A) intenzivan javorov okus. Nažalost, zbog svog tipičnog intenzivnog okusa ne slaže se dobro sa svim jelima. Najčešće se koristi u pripremi kolača, džemova, frapea i smoothija, vafla i palačinaka te kao zaslađivač za marinade ili umake.

Smatra se intenzivnim zaslađivačem, ali ne sadrži toliko fruktoze kao npr. sirup od agave. Osim šećera sadrži još željezo, kalcij, kalij, fosfor i proteine.


 

Med

Dvostruko je slađi od šećera, pa ga treba i manje kako bi se jelo zasladilo. Ima protuupalna svojstva i brojne hranjive tvari: sadrži vitamine B i C, kalcij, željezo, magnezij i kalij.

Najboljeg je okusa kada ga za doručak stavite na krišku kruha ili tosta s maslacem, dobro pristaje uz palačinke i vafle, a možete ga koristiti i za zaslađivanje čaja, deserata i salata. Kod pečenja kolača treba biti oprezan jer je slađi od šećera i sadrži vodu.


 

Manuka: posebna vrsta meda
Med od drveta Manuka posebna je vrsta meda. Tako barem tvrde Maori, autohtoni narod Novog Zelanda. U njihovoj domovini Manuka med smatra se prirodnim lijekom i koristi se za dezinfekciju rana i sprječavanje upalnih procesa kod prehlada i drugih infekcija. Za razliku od drugih vrsta meda Manuka med sadrži Methylglyoxal koji ima snažno antibakterijsko djelovanje.
Sa svojom jedinstvenom aromom Manuka med se često koristi kao namaz ili kao dodatak žitaricama ili smoothijima.

Kokosov šećer

Kokosov šećer dobiva se od nektara cvijeta koji je izdanak kokosove palme. Dobiveni nektar se kuha ili se prerađuje pomoću vakuumskog kuhala na paru na nižoj temperaturi kako bi se stvorili kristali kokosova šećera.

Posebnost ove alternative je njegova niska glikemijska vrijednost, po čemu je ovo sladilo posebno zanimljivo za dijabetičare. Osim toga, vrlo je bogat hranjivim tvarima jer sadrži kalij, bakar, magnezij, cink, željezo, bor i sumpor.

Još jedna prednost kokosovog šećera je ta što se može koristiti u omjeru 1:1 u odnosu na obični šećer pa ne bi smjelo biti poteškoća kod preračunavanja mjera kod tradicionalnih recepata. A okus? Nije baš blizak kokosu kao što bi se moglo očekivati nego je sličniji karameli.


 

Neprerađeni smeđi šećer od šećerne trske

Za razliku od tradicionalnog bijelog šećera koji je postupkom proizvodnje rafiniran, neprerađeni smeđi šećer ima blagi karamelasti okus te u sebi zadržava prirodne minerale i elemente u tragovima sadržane u šećernoj trski.

Okusom nije sladak poput običnog bijelog šećera, ali daje posebno dobar okus riži na mlijeku, kavi i čaju.