Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Ghee – indijsko maslo

Što ghee razlikuje od masla i koje su njegove koristi! 


 

Što je za talijane i grke maslinovo ulje, to je za indijce ghee. Tko želi kuhati ispravno prava indijska jela, teško će to postići uz obični pročišćeni maslac koji je blažeg okusa. U Indiji je Ghee puno više od masti za kuhanje: smatra se eliksirom života, a u ayurvedskoj medicini koristi se kao lijek. Ali natrag na kuhanje s ghee maslacem: Saznajte sve što trebate znati o njemu kao jednoj od jestivih masti...

Što je ghee i kako se spravlja?

Kao krajnji proizvod ghee je ništa drugo nego pročišćeni maslac. Razlika je samo u načinu proizvodnje: U skladu s tradicionalnim postupkom, proizvodnja ghee maslaca traje nešto duže od proizvodnje masla.

dmBio ghee malsac, na primjer, priprema se po sljedećem postupku:

Polazna sirovina je svježi maslac koji se stavlja u kotlić, gdje se rastopljeni maslac dijeli u 3 sloja: tanki sloj proteina, sirutku i pročišćeni maslac ili ghee. Zahvaljujući dugotrajnijem procesu ručne proizvodnje ghee dobiva svoj delikatan okus. Gotov proizvod se ulijeva u staklenke i zatvara ručno.


 

Za što se koristi i koje su njegove prednosti?

Ghee je idealan za pečenje, prženje i duboko prženje. U Indiji se koristi za pripremu gotovo svih jela, a razlozi za njegovu svestranu primjenu prvenstveno su ove njegove pogodnosti:

 Ghee ...
 

... je otporan na visoke temperature. Njegove masne kiseline ostaju stabilne do 190 °C.
... ima dugi roka trajanja – može trajati čak i tjednima.
... je bez laktoze i stoga idealan za ljude s netolerancijom na laktozu.
... smatra se lako probavljivom namirnicom i koja ima protuupalna svojstva.
... je također pogodan za njegu lica.