Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

dm green city project 2014.

Povodom Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede dm green city project 2014. posvetio se hrvatskim obiteljskim gospodarstvima i domaćoj ekološkoj proizvodnji.

 

…jer najbolje dolazi iz prirode

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, s ciljem da pomognemo ekološkim proizvođačima, ali i da njihove proizvode približimo našim kupcima, dm je otvorio natječaj „…jer najbolje dolazi iz prirode“, u razdoblju od 10. veljače do 31. ožujka 2014., na koji su se mogla prijaviti sva obiteljsko poljoprivredna gospodarstva koja jesu ili planiraju tijekom 2014. i 2015. ući u proces ekološke proizvodnje.

„Suradnja s dm-om smanjit će potrebu za marketinškim ulaganjima i ostaviti više prostora za ulaganje u osuvremenjivanje proizvodnje i povećanje kapaciteta proizvodnje. Do kupaca smo do sada dolazili u tri manja grada i pet maloprodajnih trgovina, a suradnja s dm-om omogućit će našem čaju od masline da dođe do znatno većeg broja kupaca. Vjerujemo da ćemo godišnju proizvodnju povećati četiri puta, s 3.000 na 12.000 pakiranja“, izjavio je Jure Vukušić, vlasnik Jurinog dvora.

„Hrvatski eko proizvodi poput češnjaka, lješnjaka, čaja od masline i gavezove masti dm-u će omogućiti da proširi ponudu zdrave hrane i prirodne kozmetike te ponudi kupcima kvalitetne lokalne proizvode. Našim novim partnerima otvaramo dm-ovu prodajnu mrežu u 60 gradova koja će im, vjerujem, pomoći u razvoju poslovanja i promocije“, izjavila je Tanja Hrvojević, menadžerica za asortiman osviještene prehrane u dm-u. 

Dan planeta Zemlje i Međunarodni dan obitelji

 

Samo zajedno možemo mjesto u kojem živimo učiniti čišćim i ljepšim i zato imamo posebnu dužnost da svoju djecu od malih nogu učimo kako i zašto očuvati okoliš. Zato smo u okviru projekta i ove godine s građanima obilježili Dan planeta Zemlje na zagrebačkom Cvjetnom trgu i Međunarodni dan obitelji na splitskoj Rivi i riječkom Korzu te pozvali građane da se uključe u zaštitu okoliša i donose zdrave i informirane odluke.

Dok su se mame mogle počastiti manikurom ili visažističkim tretmanom alverde i s.he dekorativnom kozmetikom, tate su se mogli opustiti uz alverde masažu. Najmlađi su na ekološkim radionicama učili o važnosti sortiranja otpada i iskorištavanja recikliranog materijala, a cijela obitelj na raspolaganju je imala tim vrhunskih hrvatskih dermatologa, koji su uz stručne preglede eventualnih promjena na koži, savjetovali kako se najbolje zaštititi od sunca.

Na kraju druženja sve posjetitelje u Splitu raspjevao je i rasplesao nastup Crvene jabuke, dok su se Riječani zabavili uz koncert Jure Stublića & grupe Film.

Dodijeljene dm green city nagrade 2014.

Ekološka inicijativa dm green city project završila je dodjelom priznanja za osam projekata koji su prema ocjeni žirija najviše doprinijeli zaštiti okoliša. Na svečanoj dodjeli, održanoj 17. lipnja u hotelu Westin, nagrade je uručio zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, ujedno i predsjednik stručnog žirija, Hrvoje Dokoza.

Grand Prix je pripao Udruzi Sunce iz Splita koja je, dokumentarnim filmom o prekomjernom izlovu „Mali vodič za velike ribe“ poslala najglasniju ekološku poruku. Film podsjeća građane na ljepote hrvatskog podmorja koje je nužno zaštititi te u razgovoru sa stručnjacima splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo nudi moguća rješenja.

Sisački ekološki filmski festival, putujući festival filma o zaštiti okoliša, osvojio je nagradu za najbolji eko edukativni projekt. Ove godine mladi volonteri iz Južne Koreje, Indije, Francuske, Belgije, Portugala, Srbije i Estonije zajedno s organizatorima biciklima su filmove s ekološkom porukom odvezli u urbana i ruralna područja Sisačko-moslavačke županije i susjedne BiH.

Nagradu za eko inovaciju osvojila je tvrtka Svibanj projekt za LANAC za bicikle – parking za bicikle. LANAC za bicikle želi umanjiti zagađenje zraka poticanjem korištenja bicikla u svakodnevnom životu te utjecati na zdravlje građana potičući ih da se svakodnevno voze biciklom i paze na kondiciju, čuvaju srce i sagorijevaju kalorije. Nagradu za korporativno dostignuće osvojila je tvrtka Nextbike za Sustav javnih bicikala koji uvođenjem bicikala u sustav javnog prijevoza želi utjecati na zaštitu prirode, smanjenje emisije štetnih plinova te promicati zdravi život. U godinu dana rada građani Zagreba javnim biciklima prešli su 42.000 kilometara  i smanjili emisije CO2 za gotovo 15 tona.

Priznanje za eko akciju osvojila je Prva gimnazija iz Zagreba za akciju prikupljanja plastičnih boca i doniranja povrata štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri. Tvrtka S.T.P osvojila je nagradu za eko ambalažu, a priznanje za eko kampanju pripalo je Turističkoj zajednici Ivanić-Grada za Dane ekološke proizvodnje koji promiču konzumaciju ekološki uzgojene hrane edukativnim sadržajem za posjetitelje i jelima pripremljenim od ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Ivona Jazvinšak iz Pule osvojila je nagradu za najbolju eko fotografiju.

Dodijeljena su i priznanja školama koje su bile najuspješnije u prikupljanju i recikliranju starog papira u akciji Zeleni korak. Ove godine u akciji su sudjelovale 154 škole čiji su učenici reciklirali više od 270 tona starog papira