Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

dm green city project 2013.

U Međunarodnoj godini voda svoje ekološko djelovanje usmjerili smo očuvanju ovog važnog resursa te smo organizirali niz aktivnosti kojima smo željeli podići razinu svijesti o važnosti voda i aktivnom sudjelovanju građana u njihovoj zaštiti.

 

dm H2O turneja

Prva u nizu aktivnosti bila je dm H2O turneja koja je tijekom ožujka posjetila Šibenik, Karlovac, Osijek i Varaždin gdje je, zabavno-edukativnim sadržajima, promovirala važnost očuvanja vodenih bogatstava. Posjetitelji su uz pomoć pokretnog laboratorija Hrvatskih voda mogli saznati nešto više o sastavu i kvaliteti vode, a instruktori ronjenja iz udruge „Dinaridi-DISKF“ kroz demonstraciju „suhog ronjena“ otkrili su posjetiteljima kako se pripremiti za tu podvodnu aktivnost.

Očistimo hrvatske vode zajedno

 

Volonterska akcija „Očistimo hrvatske vode zajedno“, održana je 22.ožujka u Zagrebu gdje je 97 djelatnika dm-a čistilo zagrebačku Savicu. Zajedno s djelatnicima dm-a čistio je i zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza, a podršku akciji dali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i nogometaš Dinama Luis Ibañez. Akcija je nastavljena i 23. ožujka u Šibeniku, Karlovcu, Varaždinu i Osijeku te je okupila više od 200 volontera, koji su čistili lučicu Mandrač (Šibenik), divlje odlagalište otpada u naselju Drežnik (Karlovac), Zimsku luku (Osijek) i Gradsko jezero Aquacity (Varaždin). Djelatnicima dm-a u akciji čišćenja vodenih površina pridružili su se i građani, a stručnu podršku cijelo vrijeme pružali su ronioci udruge „Dinaridi-DISKF“.

Dan planeta Zemlje

 

U subotu 20. travnja, na Cvjetnom trgu zajedno s učenicima eko škola, građanima i brojnim poznatim gostima u sklopu dm green city projecta obilježili smo Dan planeta Zemlje.

Proslavu je u ime Grada otvorio Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, a dm green city project podržao je i gradonačelnik Milan Bandić. Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza i Nina Badrić učenicima eko škola dodijelili su nagrade za najbolje likovne uratke.

U Alnatura eko kuhinji u pripremi zdrave hrane za posjetitelje okušali su se glumci kazališta Kerempuh, Igor Pokrajac, Cibonaši te dizajnerica Hippy Gardena Đurđica Vorkapić.

Ivana Banfić testirala je fizičku spremu posjetitelja i glumaca kazališta Kerempuh, a potom je u Alnatura eko kuhinji predstavila svoj "Budi svoja" menü.

Točno u podne, kada se oglasio Grički top, slavlje se na trenutak zaustavilo kako bi ispijanjem vode podsjetili koliko je voda bitna za zdravlje, ali i za planet.

Modna revija „Lijepa, ako to želim!“

 

U subotu, 25. svibnja održana je dm-ova modna revija „Lijepa, ako to želim!“ na kojoj su vrhunski hrvatski dizajneri predstavili svoje kolekcije. Profesionalne manekenke nosile su kreacije Morane Krklec, Larije Tatar, Zorana Aragovića i Katarine Džale, dok su dobitnice dm-ove Facebook nagradne igre dobile priliku nositi kreacije Juraja Zigmana i Hippy Gardena. Dvadeset djevojaka ovu je mogućnost zaslužilo jer je njihov „dm look“, koji su podijelile s fanovima dm-a na Facebooku, ocijenjen kao najbolji od prijavljenih.

Druga dm ženska utrka i prva dm babybonus utrka 2013.

 

U subotu, 15. lipnja, dm ženska utrka na Bundeku je okupila više od 1700 rekreativnih trkačica koje su svojim sudjelovanjem promicale zdrav i aktivan život. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić službeno je otvorio edukativno-rekreativno događanje kojem se u prvoj babybonus utrci pridružilo i 336 najmlađih u pratnji roditelja.

Mario Petreković i Mario Mlinarić vodili su zagrijavanje nakon kojeg su sudionici zajedno pili vodu kako bi pokazali da prepoznaju važnost vode za zdravlje organizma, ali i za planet.

Ivana Banfić sudjelovala je u dm ženskoj utrci zajedno s dobitnicama nagradne igre dm-a, koje se se za utrku pripremale u dm ženskom fitness kampu Pine beach Pakoštane uz fitness u prirodi, Alnatura zdravu hranu te meditaciju i jogu.

Za dobru atmosferu tijekom cijelog programa pobrinuli su se Ines Preindl i Mario Petreković, a u večernjim satima posjetitelje i sudionike rekreativnog programa rasplesale su Ivana Kindl i Nina Badrić.

Uz zabavu i rekreaciju, dm je svim posjetiteljima i sudionicima osigurao i besplatne preglede dermatologa te savjetovanje o zaštiti od sunca, kako bi rekreacija i zabava bile bezbrižne i sigurne.

Dodijeljene dm green city nagrade 2013.

 

U četvrtak, 20. lipnja održana je dodjela dm green city nagrada za promicanje društvene i ekološke odgovornosti i održivog razvoja. Nagrade najboljima među 59 prijavljenih uručio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

dm green city nagrade osvojili su Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica za najbolju eko ambalažu, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Vrbovskog za najbolji eko proizvod/inovaciju, Srednja škola Topusko za dostignuće u zaštiti okoliša, Udruga Žmergo iz Opatije za najbolju eko kampanju, Zeleni Osijek za najbolji eko dokumentarni film, OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca za najbolju eko akciju te Dora Popilovski, učenica OŠ Čazma, za najbolju eko fotografiju.

Grand prix za najbolju ekološku poruku te najveći utjecaj na održivi razvoj ministar Zmajlović predao je predstavnicima OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić-Grada koja je osvojila i dm green city nagradu za najbolji eko edukativni projekt.