Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

30.06.2012.

dm green city project 2012.

U Međunarodnoj godini energetske učinkovitosti dm je pokrenuo još jedan važan ekološki projekt dm green city project 2012., u sklopu kojega smo od veljače do lipnja 2012. pripremili nekoliko društveno-odgovornih, ekološki usmjerenih inicijativa:

• dm zelena turneja
• prelazak na prodaju recikliranih vrećica
• dm inicijativa „Zeleni korak“
• dm green city modna revija
• obilježavanje Dana planeta Zemlja
• dm green city ženska utrka (Dan zaštite okoliša)
• dm green city biciklijada
• dm green city dodjela nagrada

dm zelena turneja

Od 22.2. do 3.3. električni automobil proizveden u Hrvatskoj (DOK_ING XD) prešao je 1.415 km dug put kako bi stigao na Sajam automobila u Ženevi.

Automobil je do svoga odredišta proputovao nekoliko dm zemalja, BiH (Međugorje), Hrvatsku (Dubrovnik, Makarska, Zadar, Split, Gospić, Rijeka, Pula), Sloveniju (Ljubljana), Austriju (Salzburg) i Njemačku (Nürnberg, Stuttgart), zadržavši se u svakoj, ispred odabranih dm prodavaonica s ciljem prezentiranja jednostavnog punjenja „na dm šteker“ okupljenim kupcima i novinarima. Ujedno smo promicali ideju ekološkog načina razmišljanja kroz korištenje obnovljive energije te poslali dm poruku o važnosti zdravog načina života.

Prelazak na prodaju recikliranih vrećica/Akcija „Zeleni korak“

Od 1.3.2012. u svim dm prodavaonicama počeli smo s prodajom recikliranih velikih vrećica s ciljem smanjenja broja odbačenih vrećica u okoliš. U skladu s time svojim smo kupcima ponudili sljedeća, trajnija rješenja:

• kupnju pamučnih torbi čiji smo prihod od prodaje u ožujku i travnju namijenili za donaciju 5 škola koje se uključe u akciju „Zeleni korak“. Riječ je o jedinstvenoj akciji u sklopu koje smo pozvali sve škole u Hrvatskoj na skupljanje starog papira i vrećica, a najboljima smo namijenili vrijednu donaciju – ugradnju hrvatskog ekoproizvoda „Krijesnica“ koji štedi više od 50% električne energije i osigurava prirodno i zdravo svjetlo punog sučevog spektra.

• 5 eko bodova u ožujku i travnju 2012. svim kupcima koji se odreknu polietilenske vrećice pri jednoj kupnji

• obogatili asortiman recikliranih vrećica i trajnih torbi pa tako svojim kupcima nudimo:
- reciklirane velike vrećice
- reciklirane male vrećice
- pamučne velike torbe
- pamučne male torbe
- trajne torbe za kupovinu

Proslava Dana planeta Zemlje

Obilježena je 21.4.2012. na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10:00 do 14:00 sati uz sadržajno raznolik program koji su podržala i brojna poznata lica, od Marija Valentića, Ivane Banfić, Martine Vrbos i brojnih drugih. Svi su došli s jednim zajedničkim ciljem promicanja ideje o zelenijem planetu u kojem živimo.

Eko događanje odvijalo se na dvije podijeljene zone, na samom Cvjetnom trgu uz bogat edukativno-zabavni program:

• joga live performance i bogat pjevačko-plesni program
• performance Masterchef kuhara s proizvodima Alnatura pomoću solarnih panela i energetski učinkovitih kućanskih aparata Bosch i Schrack
• promocija dm platnenih torbi i gostovanje škola koje su sudjelovale u akciji Zeleni korak
• predstavljanje višestruko nagrađivanog hrvatskog proizvoda „Krijesnica“, uređaja koji osigurava 50% uštede električne energije i osigurava zdravo svjetlo punog sunčevog spektra
• predstavljanje dm asortimana kroz raznovrsne aktivnosti – degustacije, testiranja,kreativne nagradne igre i kvizove, dijeljenje promotivnog materijala, promotivno šminkanje, friziranje…
 

dm green city modna revija

U srijedu, 9.5.2012. u 19:00 sati u prostoru centra City Center one (zapad) u Zagrebu održala se modna revija s predznakom ekologije.

Na reviji su recentni hrvatski modni dizajneri prezentirali svoj kreativni odgovor na aktualne ekološke probleme – igrom boja, krojeva, odjevnih predmeta i ukrasnih detalja. Nezaobilazan dio njihova modnog izričaja bio je dobro poznata dm platnena torba koja već neko vrijeme nosi snažnu poruku – biram savjesno, nosim prirodno, a koju postupno sve veći broj dm kupaca ozbiljno shvaća i praktično primjenjuje.

Radovi su se temeljili na održivoj modi, grani modne industrije u kojoj proizvodi nastaju u ekološkom kontekstu i okolnostima, prihvatljivim eko uvjetima i od prihvatljivih eko materijala, pri čemu se vodi briga o okolišu i samim ljudima koji proizvode odjeću.

U ovoj modnoj poslastici sudjelovali su brojni hrvatski dizajneri: Ivona Martinko, XD Xenia Design, Etna Maar, Katarina Džale, Larija Tatar, Jelena Utovac Lasić, Adrijana Subotić Pjajčik i Zoran Aragović.

dm ženska utrka

Kristina Božić, Tatjana Prlić i Marijana Bojić, najbrže trkačice prve dm ženske utrke, slavile su pobjedu na natjecanju u rekreativnom trčanju koje se prvi puta održalo u sklopu dm green city projecta 3. lipnja 2012. na zagrebačkom Jarunu. Više od 1000 pripadnica ljepšega spola različite dobi promicalo je zdrav i aktivan život. Tri najbrže dame nagrađene su dm green city biciklima koji su ne samo odlična ekološka alternativa automobilima, već i neizbježan modni dodatak, a sve natjecateljice kući su ponijele vrijedne nagrade. Za fizičku pripremljenost sudionica pobrinuo se profesor kineziologije i kondicijski trener Mario Valentić koji je održao polusatne vježbe zagrijavanja sa trkačicama, uz stručnu pomoć i podršku voditelja Marija Petrekovića.

Prvo dm-ovo žensko natjecanje u rekreativnom trčanju održalo se uoči Dana zaštite okoliša, a dm biciklijadom u suradnji sa udrugom ˝Moj bicikl˝ građane se u 2012., Međunarodnoj godini energetske učinkovitosti, podsjetilo kako postoji ekološki prihvatljiv, zdrav i jeftin način gradskog prijevoza. Svaki biciklist dobio je stražnje svjetlo za bicikl, poklon udruge ˝Moj bicikl˝, u cilju povećanja sigurnosti u prometu, a tri najsretnija osvojila su dm green city bicikle u tomboli dm green city projecta.

dm green city eko nagrade

dm green city dodjela nagrada kruna je projekta i zadnje događanje u seriji dm green city ekološki odgovornih događanja, akcija i inicijativa, u sklopu kojeg su dodijeljene nagrade u osam kategorija za postignuća i doprinose u zaštiti prirode i očuvanju okoliša.

Nagradu za najbolji eko edukativni projekt osvojio je Energetski institut Hrvoje Požar za projekt Ecowill, najboljom eko akcijom proglašena je akcija ˝Zaštitimo žabe˝ OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese, dok je nagradu u kategoriji najbolja eko fotografija osvojila udruga ˝Argonauta˝. OŠ Slavko Kolar Hercegovac svojim je edukativnim filmom ˝Fuzija stakla˝ odnijela nagradu za najbolji eko dokumentarni film, a Terraneo festival nagrađen je za korporativno dostignuće u zaštiti okoliša. Nagrada za najbolju eko kampanju pripala je Strukovnoj školi Vice Vlatković iz Zadra za ˝Solarni edukacijski centar˝, dok je pobjednikom u kategoriji najbolji eko proizvod proglašena kompanija S.T.P. i plutajući zeleni otok – Molok. Grand Prix, posebna nagrada pobjedniku svih pobjednika dodijeljena je Terraneo festivalu čiji je projekt žiri ocijenio najboljim od svih pobjedničkih projekata. Svi su slavljenici primili i posebno priznanje za svoja postignuća u zaštiti prirode - skulpture akademskog kipara Ive Gašparića načinjene od prirodnih materijala

Zeleni Korak - dm je donirao najbolje škole izvornim hrvatskim proizvodom "Krijesnica"

Među uzvanicima zelene svečanosti bili su i predstavnici pet škola najuspješnijih u akciji ˝Zeleni korak˝, akciji prikupljanja starog papira i plastičnih vrećica po osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske u kojoj je tijekom travnja više od 100 hrvatskih škola prikupilo impresivnu količinu materijala - 333 tone papira te gotovo tonu i pol plastičnih vrećica. Pobjednici akcije, pet škola koje su dale najveći doprinos ovome eko-edukativnom projektu su: OŠ ˝Studenci˝ iz mjesta Studenci u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ˝OŠ ˝Dvor˝, iz mjesta Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji, OŠ ˝Mate Lovrak˝ iz mjesta Vladislavci u Osječko-baranjskoj županiji, OŠ ˝Ljudevit Gaj˝ iz Nove Gradiške u Brodsko-posavskoj županiji te OŠ ˝Dora Pejačević˝ iz Našica u Osječko-baranjskoj županiji.

Najviše je papira po učeniku prikupila OŠ ˝Studenci˝ - više od 43 kg papira prosječno je prikupio svaki učenik, dok je ukupno najviše prikupila OŠ ˝Dora Pejačević˝ s gotovo 18 tona papira.

U skladu s politikom održivog razvoja i društvene odgovornosti, dm je prihod od platnenih torbi prodanih tijekom travnja investirao u kupnju i ugradnju uređaja ˝Krijesnica˝ u pobjedničke škole. „Krijesnica“ je izvorni hrvatski proizvod koji se spaja na bilo koju vrstu fluorescentne cijevi te omogućuje uštedu električne energije veću od 50 posto, a pruža osvjetljenje koje je najbliže sunčevom svjetlu i potpuno je zdravo za oči. Pobjednicima akcije svečano ga je uručio sam izumitelj, gospodin Vinko Rogina.

PBZ Card, ponosni partner projekta, nagradio je pobjedničke škole uručivši im vaučere American Expressa za jednodnevni izlet na atraktivne domaće destinacije u organizaciji putničke agencije PBZ Carda.

Pozivamo vas sve da se uključite u ekološke projekte, jer ako već imamo mogućnosti izbora, budimo ekološki osviješteni i svojim primjerom širimo ideju o zdravom načinu života kao zalogu za buduće naraštaje.