Je li zaista prekasno da spasimo našu planetu?


U dm-u se već neko vrijeme aktivno posvećujemo temi savjesnog odnosa prema prirodi. U skladu s time i ove godine želimo zastati i promisliti o novim navikama i mogućnostima. Širenjem ponude proizvoda koji imaju ekološki predznak odlučujemo se krenuti u smjeru osviještenog izbora i tako biti pozitivan primjer i drugima. Zato pokreni se i ti, jer promjena počinje od tebe!

Dobre navike mogu postati dio i tvoje svakodnevice. Ispuni je osviještenim i eko proizvodima te pokušaj pritom obratiti pozornost na karakteristike pakiranja i sastojke koji su korišteni u proizvodnome procesu. Promišljaj o alternativnoj prednosti koju sa sobom donose proizvodi koje koristiš svakodnevno. Uvijek je dobro postaviti isto pitanje – jesu li proizvodi koje koristim u skladu s mojim načelima o ekološkoj održivosti?

Kako bismo osviješteno zaokružili cijeli životni ciklus proizvoda koje konzumiramo, važno je razmisliti i odgovornom gospodarenju otpadom koji ostaje nakon korištenja proizvoda. Spomenimo samo kako je nezbrinjavanje plastike jedan od najvećih problema očuvanja okoliša. Plastici treba i do 1.000 godina da se razgradi u prirodi, a tijekom cijelog tisućljeća ispušta otrovne molekule u zemlju i vodu. U jednoj godini u oceanima završi između 5 i 14 milijuna tona plastičnog otpada, od čega 1.400 tona pluta Mediteranom. Zato iskoristi ovu godinu kako bi stekao/la naviku zbrinjavanja plastične i ostale ambalaže. Okoliš će ti biti zahvalan na tome!

 

KAKO SE BRINUTI O PRIRODI IZ VLASTITOGA DOMA?

Ne odricati se ničega, a istovremeno osviješteno birati prirodne i eko namirnice proizvedene u skladu s načelima održivosti. Vjerujemo da je to moguće. Samo je potrebno osvijestiti sebe i biti primjer drugima u svojoj okolini. Kupuj proizvode koji doprinose zdravlju tebe i tvoje obitelji, ali i očuvanju okoliša. Pri svakoj posjeti prodavaonicama dm-a možeš pronaći proizvode koji sadrže ono najbolje iz prirode i koji su odraz održivog življenja i brige za okoliš. Pažljivim odabirom sastojaka i procesom obrade i proizvodnje tijekom kojih se posebna pozornost pridaje zaštiti okoliša, nastaju proizvodi prirodne kozmetike, osviještene prehrane, proizvodi za higijenu i kućanstvo te eko proizvodi za bebe.

 

JE LI BOLJA TORBA U RUCI ILI PLASTIČNA VREĆICA NA GRANI?

Zamijeni jednokratne plastične vrećice trajnim rješenjima. U dm-u možeš birati između različitih veličina, dizajna i održivih materijala torbi koje će ti pomoći da daš svoj doprinos zaštiti okoliša tako da umanjiš količinu jednokratnih i teško razgradivih, plastičnih vrećica odbačenih u okoliš.

 

JE lI SAV TVOJ OTPAD SMEĆE?

Nabavi kantu za razvrstavanje otpada. Svatko tko ima želju odgovorno odlagati otpad, trebao bi početi od svog doma. Još do nedavno, vrlo raširena praksa bila je držati jednu kantu za smeće u koju se slijevao sav otpad koji je ostajao iz ukućana. S obzirom na sve veću osviještenost o važnosti recikliranja puno ljudi u svoj dom smješta kante za smeće koje imaju nekoliko različitih pretinaca drugačijih boja kako bi razvrstavanje otpada bilo jednostavnije. Takvu kantu najbolje je smjestiti u kuhinji kako bi sav otpad bilo praktično odvajati – brzo i na jednom mjestu.

 

ŠTO IMAJU ZAJEDNIČKO OSVIJEŠTEN IZBOR PROIZVODA I PLANKTONI?

Puno toga! Korištenjem odabranih proizvoda osviještene prehrane, prirodne kozmetike, osobne higijene ili domaćinstva i savjesnim gospodarenjem s otpadom pridonosimo smanjenju mikroplastike koja inače završava u moru. Već sada u morima i oceanima pliva šest puta više plastike od planktona.


Zato nemoj čekati da netko drugi napravi prvi korak. O kojoj god da se pozitivnoj promjeni radi, uvijek je dobro početi od sebe jer da bismo mijenjali svijet, prvo moramo promijeniti sebe!  Zato ne zaboravi: Promjena počinje u tebi!! 

 

Od 1. veljače u dm-u više nema jednokratnih plastičnih vrećica

 

Ideje i savjeti za svakodnevicu koja voli prirodu

Birajte pažljivo - Budite i Vi čuvar Zemlje

Alternativa plastici nadohvat je ruci, preostaje tek promjena navika. Kako bi promjene otišle u pozitivnom smjeru, preuzmite odgovornost već pri sljedećoj kupovini.

Efikasno čišćenje uz prijatelje okoliša!

Čistite „zelenim“ proizvodima koji ne sadrže određene kemikalije i koriste prirodne sastojke, koji su obzirniji prema planetu i, na kraju krajeva, prema vašem zdravlju i koži.

Ljepota u skladu s prirodom

Snaga prirode je sve što vam treba kako bi vaše koža i kosa dobile onaj neodoljivi sjaj. Volite prirodno! Volite prirodu!


 

 

dm živi i radi u skladu s prirodom

 

20 dobrih novogodišnjih odluka za zaštitu klime