Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Metar za klince

Resocijalizacija kao glavna zadaća


 

Djelovanje je zadruge NEOS, među ostalim, doprinijelo i rušenju stereotipa o ovisnicima kao isključivo destruktivnim ljudima te predrasuda društva prema njima. Misija je osnivača zadruge uključivanje bivših ovisnika u normalne radne i životne procese te njihova uspješna resocijalizacija, a kroz razvoj socijalnog poduzetništva.

Udruga Ne-ovisnost iz Osijeka od 2003. godine djeluje u području zdravstva i socijalne skrbi, a nastala je kako bi njezini aktivisti dali autentičan, specifičan i sveobuhvatan odgovor na sve veću problematiku vezanu uz ovisnost o opojnim drogama, alkoholu i kockanju/klađenju. Od početka djelovanja do danas udruga je prošla put razvoja od ideje grupe entuzijasta do značajnog i priznatog društvenog subjekta.

Tako udruga Ne-ovisnost danas kroz svoje djelovanje i programe te kroz pojedinačne projekte pokriva gotovo sva područja borbe protiv ovisnosti, prevenciju ovisnosti, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika te smanjenje šteta nastalih kao posljedica ovisnosti.

Kako bi pomogli svojim korisnicima u rješavanju egzistencijalnih životnih pitanja i dali odgovor na veliku nezaposlenost rehabilitiranih ovisnika koji se često u životu susreću s brojnim predrasudama te smanjili stupanj recidivizma u ovisnost, udruga Ne-ovisnost 2009. godine pokreće socijalno poduzetništvo i osniva Socijalnu zadrugu Neos smještenu u Osijeku. Plemenita ideja prerasla je tako u ozbiljan pothvat koji pomaže širokom krugu ljudi, a njihov vrijedni rad možete pronaći i na policama dm-a u vidu metra za djecu.