Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Nisu važne riječi, nego djela

Jedno od temeljnih načela našeg poslovanja je da kao zajednica uzorno djelujemo u našem okruženju. Zbog toga se neprestano bavimo temom održivog razvoja. A da to nisu samo prazne riječi, dokazuje podatak da 90 posto proizvoda dm-ove vlastite marke dolazi iz središnje Europe. Na taj način skraćujemo vrijeme transporta i smanjujemo emisiju CO2. dm je usto dio organizacije WWF (World Wide Fund For Nature), Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja, jedne od najpoznatijih svjetskih udruga za zaštitu prirode. 

 

Ekološka pakiranja

Djelovanje u smislu održivog razvoja za nas znači to da pomno biramo koje ćemo materijale upotrijebiti za pakiranja naših proizvoda te da gledamo mogu li se oni ponovno upotrijebiti. Iz tog razloga papir i celuloza koje koristimo kao sirovine dolaze iz certificiranih šuma. Većina naših kartonskih pakiranja nosi oznaku FSC (Forest Stewardship Council), a dio njih i PEFC (The Programme for the Endorsement of Forest Certification), certifikate koji osiguravaju odgovorno gospodarenje drvnim resursima prema načelima održivog razvoja.

Male stvari s velikim značenjem

Često su sitnice te koje proizvod mogu učiniti više ekološkim. Primjerice, naše se tablete za strojno pranje posuđa nakon proizvodnje precizno slažu u kutiju, tako da za isti sadržaj trebamo 20 grama kartona manje po svakom pakiranju. Time na godinu ukupno uštedimo više od 11 tona dragocjene sirovine u obliku kartona. Osim toga kartonske kutije u koje pakiramo naše proizvode imaju visok udio reciklirane sirovine ili se sastoje od materijala s već spomenutim FSC certifikatom s određenim udjelom reciklirane sirovine.

Certifikat održivog razvoja

Zahvaljujući ekološkom pakiranju pelene babylove u veličinama od MIDI do JUNIOR PLUS nose njemački certifikat Ökoeffizienz-Analyse 2010. kao oznaku za ekološku učinkovitost. Taj certifikat obuhvaća sve aspekte proizvodnje nekog artikla na njegovom životnom putu, počevši od odabira i prerade sirovina pa sve do pakiranja i transporta, a certifikat dobivaju samo oni proizvodi koji se prema mjerljivim kriterijima stvarno pokažu više ekološkim od sličnih proizvoda iz iste kategorije.

Vrećice za kupovinu

Želimo da nas odgovorno ophođenje prema okolišu prati na svakom koraku. Zato se već neko vrijeme bavimo jednom od vrlo spornih ekoloških tema: zamjenom plastičnih vrećica višekratnim vrećicama za kupovinu. Već sada u vašem dm-u možete umjesto plastične odabrati platnenu torbu za kupovinu koju kasnije možete vratiti i za nju dobiti novu. Zauzmite se zajedno s nama za zaštitu prirode!