Goodbye prištići

Neželjene crvenkaste pojave na licima mladeži poznate su kao prištići, odnosno akne ili bubuljice.

Nažalost, akne predstavljaju vrlo čest problem tinejdžera te zahtijevaju pravovremenu i odgovarajuću njegu. Za tu neželjenu bubuljasto-crvenu pojavu najviše je odgovoran hormon testosteron, kojeg u svojim organizmima imaju i mladići i djevojke. Akne, odnosno prištići, pojavljuju se jer koža ne reagira normalno na taj hormon te dolazi do hormonalne neravnoteže. Obično se proizvodnja hormona testosterona javlja kad i rast dlačica, dakle u razdoblju puberteta.

Dobra je vijest da se s vremenom prištići uglavnom povlače s lica, ali još je bolja vijest ta da se postojeći problemi mogu riješiti uz pomoć bogatog sadržaja proizvoda koje možete pronaći u asortimanu dm-a.

No, prije nego što posegnete za nekim od djelotvornih proizvoda, poslušajte i nekoliko dobronamjernih savjeta za tretiranje neželjenih prištića na licu:

1. Ukoliko vam se na licu pojavio prištić crvene boje, ne dirajte ga! Počnete li ga pritiskati u toj fazi samo ćete pogoršati situaciju jer ćete sadržaj akne gurnuti dublje u kožu. Uz to, crvenilo će vam se udvostručiti, a to sigurno ne želite.

2. Ukoliko je akna dobila žućkasti vrh, znači da je došlo vrijeme za pritiskanje. No, i tom je postupku važno pristupiti pravilno. Najprije operite ruke te maramicom nježno pritisnite prištić. Nakon što istisnete sadržaj akne i prozirnu tekućinu te malo krvi, znači da ste istisnuli sve što ste trebali.

3. Nemojte pretjerivati s higijenom lica jer često pranje isušuje kožu. Prljavština nije odgovorna za pojavu akni. Lice perite najviše dva puta na dan i ne bojte se koristiti kremu za lice. Dapače.

4. Jedan od mitova kad su u pitanju akne jest taj da čokolada potiče pojavu akni. S razlogom se to naziva mitom. No, ipak je važno spomenuti da se zdrava prehrana dobro odražava na cjelokupno zdravlje kao i na lijepu kožu.


 


 

 
161 4

Nivea Pure Effect krema protiv prištića 50 ml

Više informacija

Mala od lavande tonik za lice silver 220 ml

Više informacija

Neutrogena visibly clear pink grapefruit piling gel za lice 150 ml

Više informacija

Clean&Clear Blackead piling gel za čišćenje lica 150 ml

Više informacija

Garnier Pure Active Intensive 3u1 Charcoal maska za lice

Više informacija

Nivea Pure Effect 3u1 maramice za lice 20 kom.

Više informacija

Himalaya Clarina maska za dubinsko čišćenje lica 75 ml

Više informacija