Odaberite svoju pravu boju

Donosimo kratak vodič kako odabrati savršenu nijansu za svoj tip kose kojom ćete istaknuti ono najljepše na svom licu.


 

Glavno pravilo glasi:
boja kose mora vam savršeno pristajati i bez trunke šminke na licu!
 


 

Odabir prave boje (ili čak nijanse) za kosu može potpuno transformirati vaš cjelokupan izgled, zbog čega žene često eksperimentiraju različitim 'lookovima' kako bi pogodile onu savršenu. Postoje sretnice kojima pristaje baš svaka nijansa koju stave na glavu, poput, primjerice, Madonne, za koju ne znamo izgleda li bolje kao crnka, plavuša, crvenokosa ili brineta, ili, pak, Rihanne kojoj odlično pristaje čak i poput semafora crvena boja kose.

Ipak, riječ je o (časnim) iznimkama, a za sve nas ostale uglavnom vrijedi ono zlatno pravilo koje kaže kako kosa ne bi trebala biti više od tri tona svjetlija ili tamnija od prirodne koloracije, odnosno izrasta. Nažalost, ne postoji univerzalno pravilo koje određuje koja je nijansa idealna baš za vas, ali zato postoje brojne smjernice koje će vam pomoći u odabiru boje i nijanse koju biste trebali (ili nikako ne biste smjeli) imati na svojoj kosi.


 


 


 

PLAVA KOSA 

Nikada ne izlazi iz trenda, pa je nose čak i prirodno izrazito tamnokose žene, makar u obliku svjetlijih pramenova na crnoj ili tamnosmeđoj kosi. Ova boja primarno je namijenjena ženama svijetle puti i svijetlih očiju s nježnim crtama lica (Gwyneth Paltrow, Claire Danes, Taylor Swift...) iako može izgledati vrlo efektno i u kontrastu sa smeđim očima (kao što je slučaj sa Gwen Stefani). Prirodno svjetlokose žene mogu si priuštiti i najsvjetliju, blond varijantu koja izgleda predivno samo ako je kosa potpuno zdrava jer je svako oštećenje vlasi puno vidljivije na svijetloj nego na tamnoj kosi. Sve druge žene trebale bi koristiti međunijanse, najbolje tople, kao što je boja meda, s tim da je žuti odsjaj vrlo nepoželjan (ako imate problem s tim, mogu vam pomoći tretmani koji 'ubijaju' žutilo kao što je, primjerice, Keuneov šampon Silver Reflex), dok je zlatni odsjaj 'must have' (njega se, osim baznom bojom, najlakše može postići različitim vrstama preljeva, od kojih su svakako najbolji oni bez amonijaka koji su toliko neagresivni da se teoretski mogu koristiti svaki dan). Također, i dalje su vrlo popularne različite tehnike izrade pramenova kao što je balayage, ombre i babylights.

CRNA KOSA 

Ova boja intenzivno naglašava lice, pa je zbog toga idealna za žene koje prirodno imaju guste i naglašene obrve (i trepavice) te naglašene konture lica jer ćete se, u protivnom, vrlo vjerojatno morati šminkati svaki dan. Iako primarno crna kosa najbolje pristaje uz tamne oči, neke od najljepših žena svijeta proslavile su se upravo egzotičnim spojem crne kose i plavih ili zelenih očiju kao što su Angelina Jolie i Megan Fox. Isto tako, kao što se prešutno podrazumijeva da bi crnke trebale imati i nešto tamniji ten (najbolje maslinasti), upravo kontrast između kao ugljen crne grive i porculanski blijede puti može imati vrlo dojmljiv efekt kao što je slučaj kod Monice Bellucci. Kod bojenja u crno preporučuje se odabrati boju s toplijim podtonovima jer bi kosa inače mogla izgledati neprirodno, poput kacige. Imate li izrazito tanku i slabu kosu, bojenje u crno se nikako ne preporučuje jer je vrlo vjerojatno da će vam se tjeme i vlasište vidjeti već i nakon što se kosa samo lagano zamasti.

SMEĐA KOSA 

Većina žena iz našeg podneblja prirodno ima upravo smeđu kosu (popularno poznatu i kao 'mišje sivu'), što je zapravo dobro jer ona omogućuje najviše eksperimentiranja, osobito ako se zna da postoji bezbroj nijansi smeđe. Mat kestenjaste nijanse pristaju gotovo svima, a malu prednost imaju žene s toplijim nijansama tena jer se tako stvara kontrast između kose i lica, odnosno sprečava da se oni međusobno stope (što nikako ne želite postići). Boja mahagonija više pristaje blijedoj puti (osobito ako imate pjegice). Iako izgleda vrlo efektno, njen je najveći nedostatak taj što je uglavnom nešto teža za održavanje od drugih nijansi. Čokoladnosmeđa najbolje pristaje uz istu takvu boju očiju, dok su hladne nijanse smeđe najbolji izbor za one žene koje žele postići sofisticiran izgled. Ako ste brineta, savršen izbor za vrijeme nakon ljeta je osunčana smeđa kosa koja je vrlo prozračna i ostavlja dojam kao da je lagano posvijetlila na suncu. Sve više žena odlučuje se za svoju prirodnu smeđu kosu, osobito zato što ona najbolje reflektira svjetlost, pa umjesto boja koriste samo preljeve za toniranje i sjaj ili je osvježavaju diskretnim, gotovo nevidljivim pramenovima.

CRVENA KOSA 

Crvena boja najbolje pristaje ženama kojima je to i prirodna boja kose (i obrva, koje bi, ako nisu crvenkaste, barem trebale biti svijetle) ili imaju crveni podton, kao i onima s izrazito blijedom puti. Kod ove je boje od presudne važnosti da se koriste kvalitetni proizvodi s visokim udjelom pigmenata (jer ćete inače nakon svakog pranja imati drukčiju nijansu i rapidno gubiti sjaj) te da se redovito održava jer će kosa u suprotnome izgledati isprano i neuredno. To se osobito odnosi na tamnije tonove koje ne treba dodatno naglašavati, a ako se to već radi, dovoljno je kosu prošarati s nekoliko pramenova koji su samo malo tamniji ili svjetliji od bazne boje. Svijetlocrvenim nijansama koje vuku na narančastu mogu se poigrati i plavuše, a najbolje pristaju uz onu boju tena za koju je potrebno koristiti tekući puder s ružičastim pigmentom. Crvene nijanse iz srednjeg spektra najzahvalnije su za korištenje jer jednako dobro pristaju svim nijansama tena i bojama očiju. Inspirirajte se lookovima najpoznatijih crvenokosih ljepotica kao što su Julija Roberts, Christina Hendricks, Julianne Moore i Jessica Chastain.

SAN SVAKE DOBRE FRIZURE! 

Biti sam svoj majstor kada je bojanje kose u pitanju nije više problem, jer paleta senzacionalnih boja, koje se k tome i lako koriste, dostupne su svima, a ne samo vrhunskim profesionalcima. Boje su razvijene i ispitane u suradnji s frizerima te daju bogatu, dugotrajnu i živahnu boju kose. Bez obzira na to želiš li trendi boju na svojoj kosi u svim nijansama ili ti je namjera učinkovito i profesionalno prekrivanje sijedih vlasi, tu su boje koje će ti pomoći da izgledaš kao da si svaki dan bila kod frizera!

 
260 1 1