Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Kako se radi parfem?

Kao što glazbenik mora znati glazbene note, tako i dizajner parfema mora znati mnogobrojne mirisne note i njihove kombinacije.

 

Neizmjeran broj materijala koji su poznati dizajneru parfema, uz njegovu maštu i znanja, pretvaraju se u bezbrojne mirisne kombinacije. Nos dizajnera parfema nije samo osjetljiv, već izvježban, tako da može prepoznati, usporediti, dozirati nekoliko desetaka sirovina kako bi napravio parfem. On prvo radi u svojem uredu, daleko od laboratorija i bočica s eteričnim uljima i sintetičkim proizvodima. Na jezik mirisa mora prevesti želju klijenta te mora uvidjeti koje sirovine posjeduju odgovarajući miris ili mogu dati sličan dojam.

 

 

 

Parfem isparava s vremenom, njegova kompozicija se otvara postupno. Da bismo uživali u dugom i promjenjivom procesu isparavanja parfema na koži, koriste se tri vrste sirovina: sirovine koje brzo isparavaju, kao što su bergamont, limun, lavanda..., komponente koje malo duže traju na koži, a to su uglavnom cvjetne komponente i na kraju komponente koje isparavaju sporo: sandalovina, pačuli, mošus, vanilija, amber... Bez obzira na svoju trajnost, sve komponente mogu se osjetiti čim ih stavite na ruku. S vremenom komponente ili parfemske note nestaju: počevši od najkratkotrajnih visokih nota sve do baznih, najtrajnijih.
Kutija i bočica utječu na naš prvi dojam parfema. Često, još i ne poznavajući miris, mišljenje o njemu zasnivamo upravo na dizajnu ambalaže. Na početku 20. stoljeća Francois Coty revolucionarno je promijenio pristup pakiranju parfema jer je parfem, prema njegovim riječima, njegova ambalaža. Bočica je postala svojevrsni način komunikacije, ekspresije i zavođenja. Njena boja, oblik i dizajn prezentiraju miris, prenose marketinšku koncepciju ili poruku parfumera.

Kako izabrati parfem?

Izbor parfema vrlo je subjektivan te vam savjetujemo da prije svega slušate samu ili samog sebe jer je to dio vašeg stila, unutarnjeg svijeta ili pak vaših ideala. Parfem često može otvoriti vrata najskrivenijih kutaka vaše duše te dosta toga reći o vašim čežnjama i vašem karakteru.
Naša koža ima svoj miris i svoju takozvanu 'kemiju' koja utječe na miris koji nanosite na nju. Jedan te isti parfem može mirisati drugačije ne samo na različitim ljudima, nego i na vašoj koži ovisno o ambijentu, vašem raspoloženju, godišnjem dobu i mnogim drugim čimbenicima... Zato savjetujemo da ne žurite i ne odustanete od parfema za kojeg mislite da nije za vas. Možda trebate malo pričekati. Osim toga, miris se s vremenom mijenja.
Najbolji je pristup izboru parfema, ako ste već odlučili da ćete uživati, razumijevanje njegove ljepote kao umjetničkog djela, njegove jedinstvenosti. Čak i ako mislite da nije za vas, nemojte ga bezobzirno izgrditi jer iza njega stoji umjetnik, epoha, njegova posebna priča.

Kako testirati parfem?

Najbolje je testirati parfem na koži ili, ako to ne želite, na trakici za testiranje. Kada udišete miris direktno iz bočice, osjetit ćete miris alkohola i samo visoke note kompozicije. Treba pustiti parfem da zaživi na vašoj koži, a to će biti tek 10-15 minuta nakon nanošenja. Najbolje je prošetati i pomirisati ga s vremena na vrijeme. Nemojte testirati više od tri parfema odjednom jer vas nos može iznevjeriti.
Najbolje je testirati parfem u onoj koncentraciji koju želite kupiti: parfem, parfemsku ili toaletnu vodu. Ako vam nude ulje ili dezodorans u svojstvu testera, nećete imati predodžbu o bogatstvu parfemske kompozicije jer dezodorans, ulje i proizvodi za tijelo nisu napravljeni s ciljem prezentacije mirisa, već da ga prate. Imajte u vidu da se neke toaletne vode od parfemskih voda razlikuju ne samo u koncentraciji, već i u kompoziciji.

Mirisna odjeća ili koliko parfema treba imati?

Koliko god želite. Naravno, ovo nije pitanje za kolekcionara parfema. Ako niste rijetki srećković koji ima jedan jedini omiljeni parfem koji mu služi kao vizitka, onda bolje nemojte pokušavati tražiti ga godinama. Možete imati parfem za određeno godišnje doba, za posao i za večer, za sebe, za posebne prilike i za raspoloženje. Najbolje je imati mirise raznih mirisnih grupa jer vaše raspoloženje i prilike mogu biti različite. Racionalna mirisna odjeća može uključivati svježi miris (citrusni, vodeni, lagani voćni ) za toplo vrijeme i za sport. Dobro je imati dva dnevna mirisa, za posao i za sastanke s prijateljima te dva večernja mirisa, za posebne i intimnije prilike. No to je savjet samo za one koji imaju racionalniji pristup mirisima. Miris je toliko intiman i subjektivan detalj da je izbor isključivo na vama.

Kako pravilno koristiti parfem?

Parfem se nanosi na suhu čistu kožu na mjesta gdje se osjeti puls i gdje je koža toplija što pomaže mirisu da se otvori svom svojom puninom. To su mjesta iza ušiju, pri dnu vrata, na unutrašnjosti laktova i ispod koljena, na zglobu iznad dlanova i ispod grudi. Možete također prsnuti parfem ispred sebe te potom proći kroz mirisni oblak. Miris se dugo drži na kosi, ali budite pažljivi jer je alkohol može presušiti. Nemojte parfumirati odjeću, barem ne samo nju, jer se parfem najbolje otvara samo prilikom kemijske reakcije s kožom. Također se nemojte parfumirati prije sunčanja jer je alkohol u tom slučaju štetan za kožu, a osim toga neki sastojci mogu biti fotoosjetljivi i ostaviti pigment na vašoj koži. Prilikom nanošenja parfema nemojte trljati to mjesto gdje ste ga stavili, jer ćete poremetiti njegovu strukturu.
Apsolutno nije obavezno staviti parfem na sva gore navedena mjesta, pogotovu ako je to parfem ili parfemska voda. Morate biti oprezniji s orijentalnim, oštrim i snažnim mirisima. Nježno cvjetni, vodeni i zeleni mirisi mogu se nanositi intenzivnije. Dan i večer također diktiraju svoje uvjete: danju se koristi blaža koncentracija mirisa. U hladnije vrijeme parfem se obično drži duže, jesen i zima su obično najzahvalniji za korištenje parfema.

Kako čuvati parfem?

Parfem se čuva prosječno tri godine u slučaju da nije otvaran, i 6-18 mjeseci u slučaju da je otvoren. Ali to nije pravilo za sve parfeme jer se neki mirisi čuvaju desetljećima, a neki se kvare i nakon nekoliko mjeseci u slučaju da se čuvaju u lošim uvjetima. Parfemi imaju 3 neprijatelja: svjetlo, visoku temperaturu i vlagu. Najbolje je čuvati parfem u njegovoj originalnoj kutiji, pogotovo ako ga rijetko koristite i imate ga u većoj količini. Ako ga čuvate bez kutije, ne smije biti izložen jarkom svjetlu, čak niti električnom. Nikad nemojte čuvati parfeme u kupaonici. Najbolje je mjesto ladica u komodi.

Kako izabrati koncentraciju parfema?

Najčešće se miris proizvodi u nekoliko varijanti koncentracije, svaka od kojih ima svoje prednosti.
Po pravilu, miris postoji u koncentraciji parfema, parfemske vode, toaletne vode, kolonjske vode i drugih pratećih proizvoda.

Razlika između svih ovih proizvoda je u koncentraciji parfemskog ekstrakta ili takozvanog 'jusa':

Parfem (parfum extrait) sadrži najveću koncentraciju mirisa, od 15 do 30% parfemskog ekstrakta ponekad i više, koji je razblažen u najkvalitetnijem alkoholu (96%). Parfem se obično prodaje u količini od 7,5 do 15 ml, ali je zato njegov miris vrlo intenzivan, dugo se drži na koži, odnosno sporije se troši. Po pravilu, samo ova koncentracija mirisa daje potpunu predodžbu o parfemskoj kompoziciji mirisa. Njegovu visoku cijenu kompenzira užitak prilikom njegovog korištenja.

Parfemska voda (eau de parfum) najpopularnija je koncentracija parfema. Idealan je i odnos cijene i kvalitete. Koncentracija parfemskog ekstrakta dosta je visoka (10-20% u 90% alkohola, cijena je niža i količina je znatno veća (30, 35, 50ml...). Kod nekih proizvođača parfemska voda ima najveću koncentraciju jer je proizvodnja mirisa u koncentraciji parfema dovoljno skupa, a uz to demokratizacija parfemskih proizvoda donosi svoje zahtjeve. Obično se parfemska voda proizvodi u spreju što je prikladno za korištenje i putovanje.

Toaletna voda (eau de toilette) sadrži 4-10% parfemskog ekstrakta u alkoholu od 80 do 90%. Neki mirisi se proizvode samo u ovoj koncentraciji. Toaletna voda gubi na intenzitetu i bogatstvu kompozicije u odnosu na parfemsku vodu i parfem, ali je zato demokratičnija i odgovara dnevnoj uporabi, pogotovo za posao. Za večer je ipak bolje imati aromu veće koncentracije. Toaletna voda za muškarce obično je veće koncentracije nego toaletna voda za žene i slična je koncentraciji parfemske vode što je po pravilu najveća koncentracija koju imaju muški mirisi.

Kolonjska voda (eau de cologne) obično ima najnižu koncentraciju parfemskog ekstrakta, oko 3-5% u alkoholu od 70%. Ali to ne vrijedi za američke proizvode, natpis 'cologne' u ovom slučaju znači 'parfemska voda'.

After shave (losion poslije brijanja) ne sadrži više od 3% parfemskog ekstrakta. Obično se koristi prije nanošenja parfema i nije prikladan za samostalnu uporabu umjesto parfema jer njegov miris nije dugotrajan.

Poznato je da uljna osnova dugo drži miris. U zadnje vrijeme se pojavljuju nove koncentracije mirisa u ulju ili gelu. Miris u ovoj koncentraciji prilično je skup, ali dobiva lijepu meku nijansu i drži se gotovo dugo kao i parfem.

Struktura parfema

Parfemi kao i glazba imaju svoje note. Obično parfem koji je napravljen u skladu s klasičnom francuskom tradicijom ima tri etape razvoja kompozicije.
 

Klasična struktura: 

Visoke note:
Ovo je prvi dojam parfemske kompozicije koji osjećate odmah poslije nanošenja ili neposredno iz bočice i koji traje 1-5 minuta poslije oslobađanja alkoholne osnove. U visokim notama obično se koriste komponente koje imaju slabu fiksaciju i brzo nestaju, ali služe kao lijep i harmoničan uvod u srce kompozicije. Obično su to citrusi, zelene note, nježno cvijeće ili svježe voće.


Srednje note:
Srednje note ili note srca dominantne su u parfemskoj kompoziciji. U srednjim notama je po pravilu cvjetna kompozicija. Srednje note se pojavljuju kada visoke note počinju nestajati i koža stupa u kemijsku reakciju sa parfemom, srednje note se osjete na koži oko sata i više kod veće koncentracije parfema.


Bazne note:
Bazne note su najtrajnije note parfemske kompozicije koje se pojavljuju prosječno nakon 10-15 minuta poslije nanošenja parfema i ostaju na koži do 24 sata, a ponekad i duže, ovisno o koncentraciji mirisa. Po pravilu, ovaj dio kompozicije je najtopliji i najsenzualniji koji se harmonično miješa s prirodnim mirisom kože. U svojstvu baze koriste se obično takvi dugotrajni fiksatori mirisa kao amber, mošus, tamjan, sandalovina, vanilija, raznovrsne smole.

Dakle, samo 15-20 minuta poslije nanošenja parfema možete osjetiti čitavu njegovu kompoziciju.