Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Baj baj prištići

Neželjene crvenkaste pojave na licima mladeži poznate su kao prištići, odnosno akne ili bubuljice.
 


Nažalost, akne predstavljaju vrlo čest problem tinejdžera te zahtijevaju pravovremenu i odgovarajuću njegu. Za tu neželjenu bubuljasto-crvenu pojavu najviše je odgovoran hormon testosteron, kojeg u svojim organizmima imaju i mladići i djevojke. Akne, odnosno prištići, pojavljuju se jer koža ne reagira normalno na taj hormon te dolazi do hormonalne neravnoteže. Obično se proizvodnja hormona testosterona javlja kad i rast dlačica, dakle u razdoblju puberteta.

Dobra je vijest da se s vremenom prištići uglavnom povlače s lica, ali još je bolja vijest ta da se postojeći problemi mogu riješiti uz pomoć bogatog sadržaja proizvoda koje možete pronaći u asortimanu dm-a.

No, prije nego što posegnete za nekim od djelotvornih proizvoda, poslušajte i nekoliko dobronamjernih savjeta za tretiranje neželjenih prištića na licu:

1. Ukoliko vam se na licu pojavio prištić crvene boje, ne dirajte ga! Počnete li ga pritiskati u toj fazi samo ćete pogoršati situaciju jer ćete sadržaj akne gurnuti dublje u kožu. Uz to, crvenilo će vam se udvostručiti, a to sigurno ne želite.

2. Ukoliko je akna dobila žućkasti vrh, znači da je došlo vrijeme za pritiskanje. No, i tom je postupku važno pristupiti pravilno. Najprije operite ruke te maramicom nježno pritisnite prištić. Nakon što istisnete sadržaj akne i prozirnu tekućinu te malo krvi, znači da ste istisnuli sve što ste trebali.

3. Nemojte pretjerivati s higijenom lica jer često pranje isušuje kožu. Prljavština nije odgovorna za pojavu akni. Lice perite najviše dva puta na dan i ne bojte se koristiti kremu za lice. Dapače.

4. Jedan od mitova kad su u pitanju akne jest taj da čokolada potiče pojavu akni. S razlogom se to naziva mitom. No, ipak je važno spomenuti da se zdrava prehrana dobro odražava na cjelokupno zdravlje kao i na lijepu kožu.