Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Lijepa kosa je zdrava kosa

Lijepa kosa koja sjaji vrijedno je vlasništvo. Kosa može biti raznovrsni modni dodatak, može biti kovrčava, ispeglana, obojana, vrlo kratka ili pak veoma duga...

 

No, nažalost na njezino zdravlje i ljepotu loše mogu utjecati brojni faktori. U ovo godišnje doba mogu joj naškoditi hladan zrak i oštar vjetar, kao i centralno grijanje. Osim toga kosa reagira na prekomjerno izlaganje hladnoći, zatim na stres te sveopće stanje organizma. Reakcije kose mogu biti različite, lako može postati masna, pretjerano suha, može ispadati više nego obično, ili samo beživotno visjeti.

 

Pretjerano ispadanje vlasi najčešća je posljedica štetnih utjecaja. Stručnjaci smatraju da je ispadanje između 50 do 80 vlasi na dan normalna pojava. Naime, kosa se regenerira i stare vlasi ustupaju svoje mjesto mladim vlasima, što je osobito izraženo u jesen i na proljeće. Ukoliko na dan ispadne više od 100 vlasi postoji opravdan razlog za brigu. U pitanju mogu biti različiti zdravstveni problemi kao što su poremećaji u prehrani, različite dijete, stres, bolesti jetre, štitnjače ili bubrega, ili možda poremećaji imunološkog sustava. Najčešći je razlog nepravilna njega i loše tretiranje kose, primjerice upotreba šampona koji ne odgovara vašem tipu kose, prečesto bojanje kose, izlaganje prevrućem zraku fena i sl. Premda je za zdravlje i ljepotu kose važna redovita upotreba odgovarajućih regeneratora i šampona, svakako im je dobrodošla i pomoć u obliku zdravog načina života i prehrane. Kosi gode sljedeće namirnice: losos, zeleno povrće, jaja, grašak, cjelovite žitarice, jaja, kamenice, nemasni mliječni proizvodi, mrkva, lješnjaci, perad. Za kosu su važne bjelančevine, voda i vitamin C, a koristi dobiva i od cinka, željeza te biotina.

 

Karakteristike koje govore o kvaliteti i zdravlju kose:

  1. sjaj

  2. glatkoća

  3. jačina

  4. volumen

  5. vrhovi