Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Savjeti za pravilno trčanje

Bez obzira na to jeste li se tek počeli baviti trčanjem ili tek planirate svoj život obogatiti blagodatima ove sportske aktivnosti, donosimo korisne savjete koje bi vrijedilo poslušati. Koristit će i kod same pripreme za dm žensku i babybonus utrku.


 

1. Odabrati odgovarajući tempo. Trening će biti najučinkovitiji ako za vrijeme vježbanja simulirate samu utrku. Ako želite trčati prateći određeni tempo, onda biste trebali trenirati u tom tempu i vidjeti kako vaše tijelo podnosi to opterećenje. Trebali biste dosljedno vježbati pridržavajući se stvarne dužine staze te ostajući u vremenskim okvirima koje ste si zadali.

2. 2 sata. Razmak između obroka i trčanja trebao bi biti barem 2 sata, no isto tako nikada nemojte odlaziti na vježbanje „prazna“ želudca.

3. 10 minuta. Hodajte barem 10 minuta prije trčanja kako bi se tijelo ispravno zagrijalo. No ne zaboravite da isto pravilo vrijedi – i nakon trčanja. Tako uvelike možete izbjeći grčeve, vrtoglavicu i slične probleme. Hodanje prije trčanja svakako smanjuje i mogućnost ozljede.

4. Unos hrane prije utrke. Osnovno je pravilo da tijelo na nove stvari treba navikavati postupno pa to vrijedi i za unos nove prehrane. Zato prije važne utrke nemojte eksperimentirati s novim namirnica i svome tijelu priuštite provjereno dobar i za okolnosti adekvatan obrok.

5. Razgovor dok trčimo? Tijekom trčanja biste morali moći razgovarati jer je to znak da su nam puls i disanje optimalni. Zato povedite nekoga i trčanje pretvorite u čisti užitak i priliku za druženje.

6. Unos ugljikohidrata? Nekoliko dana prije utrke poželjno je pojačati unos ugljikohidrata. Tako povećavate zalihe glikogena - posebne forme ugljikohidrata koja se sprema u mišićima i spremna je za korištenje u svakom trenutku.

7. Trkač u prometu. Dobro je podsjetiti na pravilo da uz cestu uvijek treba trčati ususret prometu kako biste imali pregled nad situacijom. No ako možete, svakako predlažemo da izbjegavate takve lokacije i po mogućnosti odaberete neko posebno mjesto u prirodi gdje se možete neometano pripremati za utrku.

8. Važnost obnove nutrijenata. 30-60 minuta nakon utrke ili jakog treninga obnovite potrošene nutrijente u organizmu unosom kombinacije ugljikohidrata i bjelančevina. Nadomjestite potrošeni glikogen i pomozite svom tijelu da obnovi uništeno mišićno tkivo.

9. Nemojte samo trčati. Bavite se i drugim aktivnostima jer nije dobro kontinuirano koristiti istu skupinu mišića zbog mogućih ozljeda. Zato predlažemo da jedan dan trčite, drugi biciklirate. Plivajte, planinarite, provodite što više vremena u prirodi i pozitivno utječite na svoje zdravlje.

10. Ravnomjeran tempo. Najbolji rezultat ostvaruju se ako trčite istim tempom cijelu utrku kako biste energiju sačuvali za sam kraj.

I još nešto! Ne zaboravite u dm-u potražiti odgovarajuće proizvode koji mogu biti prava podrška prije, za vrijeme i poslije treninga.