Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Kako se zdravo hraniti?

Čini se da smo sve svjesniji da ono što jedemo ima golemi utjecaj na to kako izgledamo i kako se osjećamo. Iako se savjeti nutricionista razlikuju u nekim aspektima, većina ih se slaže da je, ako se želite zdravo hraniti, najvažnije da vaša prehrana bude raznovrsna i uravnotežena. No, pritom je dobro dati prednost nezasićenim mastima i složenim ugljikohidratima kao što su cjelovite žitarice, a smanjiti unošenje zasićenih masti, alkohola, šećera i soli. Naravno, potrebno je paziti i da unosite dovoljno vitamina i minerala.


 

Dakako, zdrava prehrana nije isto što i dijeta, ali zbog vlastitog zdravlja dobro je održavati tjelesnu težinu primjerenu vašoj dobi, spolu i visini jer povećana tjelesna težina nosi i povećan rizik od nekih bolesti. Prema tome, kao i u svemu, ono ključno je umjerenost. To kod prehrane konkretno znači da jedete onoliko hrane koliko vaše tijelo treba – ne više, ali ni manje. Ako pokušavate usvojiti zdrav način prehrane nikako nemojte preskakati obroke jer gladovanje zasigurno ne pogoduje vašem tijelu.

Bavite li se sportom i pojačanom tjelesnom aktivnošću važno je obogatiti svoju prehranu dodacima prehrani poput magnezija vrlo bitnog minerala za normalno funkcioniranje cijelog našeg organizma, izotonočnih napitaka koji tijelu nadoknađuju elektrolite izgubljene znojenjem te proteinima koji su važni za regeneraciju mišića.

I ono najvažnije! Bitno je biti ustrajan kako bi zdrava i uravnotežena prehrana postala dio vaše svakodnevnice.