Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Zaustavite ispadanje kose

Nedostatak vitamina, željeza, problemi sa štitnjačom, stres, promjena prehrane, ali i dolazak proljeća, neki su od uzroka koji utječu na ispadanje kose. Bilo da je riječ o dermatološkim ili nedermatološkim oboljenjima ili stanjima, privremenim ili trajnim, a vi primjećujete sve više vlasi po odjeći ili u kupaonici prilikom češljanja, vrijeme je da poduzmete korake da ispadanje kose spriječite. Svi znamo koliko se sa zdravom kosom osjećamo bolje i samopouzdanije.


 

Stres ili genetski uzroci ispadanja kose 

Gubitak kose javlja se kod 25 posto žena i 75 posto muškaraca u nekom trenutku života. Ispadanje kose ili alopecija može se manifestirati prorijeđenim vlasištem, ožiljnom alopecijom, pa i totalnom alopecijom. Privremeni prekid rasta kose događa se ili kod određenih stanja kao što su primjerice trudnoća, gubitak tjelesne težine i stres ili kod bolesti koje su praćene visokom temperaturom. Ispadanje kose uzrokovano ovim pojavama naziva se Telogen Effluvium, a započinje prestankom rasta određenih stanica kose, a do ispadanja kose dolazi tek nakon faze mirovanja.

Češći uzrok pojačanog ispadanja kose je androgenetska alopecija koja je genetski i hormonalno uvjetovana, a manifestira se gubitkom kose na prednjem dijelu vlasišta te na tjemenu kod muškaraca, odnosno prorjeđenjem prednjih dijelova vlasišta kod žena.

Ako primijetite pojačano ispadanje kose, potreban vam je inicijalni pregled dermatologa kako bi se utvrdio uzrok te kako biste s terapijom počeli u ranoj fazi primjenom posebnih losiona ili šampona, dodataka prehrani, uključujući i liječenje eventualne osnovne bolesti.

Šamponi, regeneratori i zdrava prehrana 

U dm-ovoj ponudi možete pronaći razne šampone protiv ispadanja kose, ali i one koji mogu ubrzati rast i pomoći u rekonstrukciji vlasišta. Primjerice, Kron losion protiv ispadanja kose koji ujedno potiče rast kose te Kron regenerator koji jača korijen kose i obnavlja strukturu tankih i rijetkih vlasi obavijajući je protiv pucanja. Fitoval kapsule korijen kose opskrbljuju tvarima potrebnim za rast i regeneraciju, jačaju kosu i poboljšavaju te ubrzavaju njezinu regeneraciju. Proizvode protiv ispadanja i jačanja kose nude i Recept i Nanogen. 

Ne treba zaboraviti da na zdravlje kose utječe i uravnotežena prehrana i optimalna opskrba tijela hranjivim tvarima. Za zdrav rast kose preporučuje se konzumacija namirnica poput luka, češnjaka, zelenog lisnatog povrća, jaja, mahunarki, žitarica te orašastih plodova koji su vrlo važni za stvaranje zdravog tkiva na vlasištu