Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Prhut

Mnogima od nas događa se da prođemo rukom po kosi iz koje gotovo pa polete bijele pahuljice i zaustave se na našoj odjeći. Riječ je o dobro poznatom problemu vlasišta - prhuti koja nam zasigurno izaziva neugodan osjećaj. Prhut predstavlja pojavu sitnog ljuskanja na koži vlasišta i javlja se kod gotovo 50 posto odrasle populacije, a češće kod muškaraca.


 

 

Rješenja za problematično vlasište potražite u dm-u 

Postoje dvije vrste prhuti: suha prhut i masna prhut koja se od suhe razlikuje pojavom žućkastih prianjajućih ljusaka na koži vlasišta. Kako biste spriječili pojavu prhuti, potrebno je pravilno tretirati vlasište i kosu korištenjem prikladnih proizvoda koje možete pronaći u dm prodavaonicama.

 

Prevencija prhuti 

Osim raznih preparata koji vam mogu pomoći, potrebno je svakodnevno voditi brigu o kosi i vlasištu kako biste pojavu prhuti sveli na minimum - redovitim češljanjem kako bi se odbacile mrtve stanice kože, pravilnom ishranom u kojoj se za sprječavanje prhuti preporučuje više cinka, vitamina B i dobrih masti, a poželjno je i izbjegavati stresne situacije.

 

Pobijedite masnu prhut 

Masnu prhut obilježavaju žućkaste prianjajuće ljuske na koži vlasišta koja su najčešće manifestacija seboroičnog dermatitisa koji je uzrokovan umnožavanjem kvasnice (Malassezia). Ona se umnožava na masnoj koži, izraženije pod utjecajem psihičkog i fizičkog stresa kao što su hormonalne promjene ili pad imuniteta, a dovodi do upale koja se manifestira crvenilom i svrbežom. Ako su simptomi jako izraženi, preporučuje se pregled dermatologa kako bi se isključila psorijaza. Za masnu prhut potrebno je koristiti šampone za odmašćivanje vlasišta s keratolitičkim sastojcima, kao što su šamponi sa salicilnom kiselinom, laktičnom kiselinom, ureom, propilen glikolom, selenijevim sulfidom ili cinkovim piritionom. Ako ovakav tretman ne daje rezultate onda je potrebno uputiti se dermatologu koji će preporučiti daljnji tijek liječenja.

 

Hidratacijom vlasišta protiv suhe prhuti 

Suhu prhut lako ćete prepoznati - sitne bjelkaste ljuske koje lako padaju s vlasišta rezultat su prekomjerno suhe kože vlasišta koja nastaje kod pojedinih kožnih oboljenja kao što su primjerice atopijski dermatitis ili kontaktni dermatitis, ali i kao rezultat frizerskih tretmana, kao što je primjerice bojanje kose. Kod suhe prhuti potrebno je koristiti šampone za hidratizaciju kože vlasišta poput šampona s manjim postotkom ureje (npr. 5 posto).

 

Posjetite dm i otpuhnite prhut zauvijek 

Problemi s vlasištem često u nama izazivaju nesigurnost, dok zdrava i blistava kosa značajno doprinosi našem samopouzdanju. Zato ne zanemarujte probleme vlasišta kao što je prhut jer uz malo truda i prikladne proizvode i vaša kosa može blistati. U dm-u možete pronaći razne šampone protiv prhuti poznatih brendova Fitoval, Recept, Head&shoulders i Asebon, koji će vam olakšati problem.