Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Vodič pri odabiru kućnog ljubimca

Tražiš kućnog ljubimca ili je tvoj mališan izrazio želju kako bi volio imati kućnog ljubimca? 


 

Ako i nakon pročitanog nadnaslova ovog članka i nadalje ustraješ u njegovom čitanju, pretpostavka je da ili ti ili tvoj mališan želite kućnog ljubimca, ali niste još donijeli konačnu odluku kojeg. To je, u biti, dobro jer je prije odluke o pernatom/krznenom prijatelju u obzir potrebno uzeti mnoge čimbenike, a neke od njih možeš pronaći u nastavku. Prije no što nastavimo, malo upozorenje. Svrha ovog članka nije u tome da vas odvrati od kućnog ljubimca, već da vas informira o važnosti tog koraka kako biste u skorijoj budućnosti i vi i vaš novi član obitelji mogli jednako uživati. I voljeti se, ali odgovorno. :)

Pas zahtijeva puno pažnje i brige

Budući odgovorni vlasnici psa moraju imati na umu kako se on u potpunosti oslanja na svog vlasnika, što uključuje brigu o zdravlju, prehrani, šetnjama i igri. Odgovorno vlasništvo znači i imati svog psa uvijek na oku, a kako biste taj zadatak mogli obavljati što uspješnije, svog psa možete označiti mikročipom. Također, važno je kontrolirati razmnožavanje psa, pri čemu će vam najviše pomoći veterinar od kojeg možete zatražiti savjete i rješenja koja će biti najbolja za vašeg psa. Redoviti odlasci veterinaru važni su i kako biste kontinuirano održavali zdravlje svog psa i time ograničili mogućnost prijenosa bolesti na ljude. Primjerice, svakih deset minuta netko na svijetu umire od bjesnoće, a uglavnom je riječ o djeci koju je ugrizao bijesan pas.

Premda pas zahtijeva veliku brigu, nikad nemojte odustati od njega i pustiti ga na ulicu jer rješenje uvijek postoji. Možda i u nekom novom vlasniku koji će mu pomoći. :)

Mačka traži miran i topao kutak za sebe

Mačka je životinja koja u sebi utjelovljuje suprotnosti – u jednom trenutku se od umiljatog, nježnog mačića može prometnuti u nestašnog lovca. Za razliku od psa, mačka može biti sretna i u vašem domu pri čemu joj je potrebno nabaviti košaru u koju ćete ju smjestiti i u kojoj će se ona moći sneno lješkariti. Mačku možete povremeno odvesti i van kuće, pod uvjetom da je kastrirana i cijepljena. Uz košaru, potrebno je osigurati i mačji wc u kojem je važno imati čisti pijesak jer će u protivnom mačka nuždu vršiti na čišćim mjestima. Mačji wc bi trebao biti udaljen od njene hrane i na mirnom mjestu. Kako biste pokušali spriječiti mačje penjanje na, primjerice, stol, možete joj kupiti penjalicu, a kako bi mačka kontinuirano mogla održavati svoje kandže, dobro će vam doći i grebalica. Kada je riječ o prehrani (potrebna je, dakle, posudica za hranu), mačke su mesojedi i potrebna joj je prehrana bogata bjelančevinama, a siromašna ugljikohidratima. Najbolje rješenje je dehidrirana mačja hrana, a možete joj nekoliko puta tjedno davati i mliječne proizvode. Mlijeko bi, nakon što mačić prestane sisati, trebalo izbjegavati, a uvijek bi joj trebalo osigurati dovoljno čiste i svježe vode.

Prije nabave ptice osigurajte joj opremu

Ispravna briga o pernatom prijatelju, između ostalog, zahtijeva i puno opreme. No, olakotna okolnost je što je svu tu opremu jednostavno nabaviti. Preporučljivo je imati dvije krletke – jednu u kojoj će vaš pernati ljubimac provoditi noći, ali i većinu svojih dana. Najpoželjniji oblik krletke je pravokutni jer je sigurniji za pticu, a potrebno je voditi računa i o razmaku između rešetaka krletke kako se vaš ljubimac ne bi povrijedio. Druga krletka je „tranzitna“ u kojoj možete nositi svoju pticu kada idete veterinaru ili ju staviti u nju dok čistite veliku (pravu krletku). Pazite na to da krletku ne postavite na mjesto na kojem je propuh, primjerice, na prozorsku dasku ili blizu grijača zimi.

U krletki je još potrebno osigurati pijesak za njeno dno, posude za hranu, pojilicu, kamen za brušenje kljuna. Kavez potom možete opremiti različitim igračkama, kao što su razne ljestve (najpoželjnije je da budu izrađene od drveta), ljuljačka, penjalice.

Kada je u pitanju hrana, vaš pernati ljubimac zahtijeva uravnoteženu prehranu, kao i puno vode. Naime, sve ptice zahtijevaju svježu, čistu vodu cijelo vrijeme zbog čega je potrebno čistiti posudicu i mijenjati vodu dvaput dnevno. Kao hrana, dugo se vjerovalo da su pticama potrebne sjemenke, no danas se ipak smatra da bi peleti trebali biti temelj zdrave ptičje prehrane.

Zdrava ptica zahtijeva veliku količinu kalcija u svojoj prehrani, osobito ako je riječ o ženki jer uvijek postoji mogućnost da će položiti jaja. Ako su razine kalcija ženke niske, polaganje jaja bi moglo ubiti pticu.  Kao i ljudi, i ptice ponekad vole „slatkiše“, poput krušnih mrvica ili komada svježeg voća.

Hrčak - ljubimac svih generacija

Zaigran i umiljat, hrčak je jedan od najpopularnijih ljubimaca svih generacija. Njegov životni vijek je uobičajeno oko dvije do tri godine, što može biti jako stresno za vašeg mališana, ali briga i odgovornost koju zahtijeva hrčak može pozitivno utjecati na njegov razvoj.

Hrčak je noćna životinja – većinu dana spava, a aktivan je tijekom noći kada najčešće vrti svoju igračku (kotač) pri čemu može proizvoditi buku (zato izbjegavajte postavljanje njegovog kaveza u blizini spavaće sobe). Nije poželjno buditi ga tijekom dana jer to može biti loše za zdravlje hrčka pa je zato preporučljiv odabir hrčka kao kućnog ljubimca za nešto stariju djecu.

Kod odabira kaveza, potrebno je kupiti onaj namijenjen glodavcima, a kao podlogu je najbolje koristiti piljevinu, pijesak ili slamu. Kavez nije potrebno čistiti svaki dan budući da su hrčci uredne životinje pa je to dovoljno činiti dva puta tjedno, dok je mjesto na kojem hrčak obavlja nuždu potrebno čistiti svaki dan. Za kavez je još potrebno nabaviti kućicu u kojoj će hrčak spavati tijekom dana, ali i posudicu za jelo, pojilicu, kotač (jer su hrčci aktivne životinje) te druge igračke.

U posudicu za jelo stavljamo hranu, a vodu u pojilicu. Glavnu hranu hrčka čine mješavine zrnja, a možete ju dodatno nadograditi voćem, povrćem i zelenilom. Naime, hrčci jako vole svježe voće i povrće, poput radiča, maslačka i banana, a od poslastica proizvode poput suhe mrkve. Kako biste se „osigurali“ da vaš ljubimac ne izgrize namještaj u kući, možete mu kupiti i kamen za trošenje zuba kojim će on izbrusiti svoje zube, a ujedno poslužit će mu i kao izvor minerala.