Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Brzi tečaj pranja rublja

Vesta je iznenada premala za broj? Bijela majica odjednom je ružičasta? Pranje rublja se može pretvoriti u pravu modnu katastrofu. Uzimajući u obzir zlatna pravila za pranje rublja, to je lako izbjeći.


 

Razvrstavanje rublja i priprema za pranje

Pravilno razvrstavanje je pola posla. Ovdje postoje dva važna kriterija – osjetljivost rublja i boja tkanine. Tkanine prvo razvrstajte prema boji. Bijelo i svijetlo rublje na jednu stranu, a šareno i tamno na drugu. Dobivena dva dijela potrebno je dalje sortirati prema osjetljivosti rublja. Za svaku od dobivenih kategorija postoji poseban program i način pranja, dozvoljena temperatura i deterdžent.

Koristite odgovarajući deterdžent

Koliko deterdženta mi stvarno treba? Za početak su dovoljna tri proizvoda:

- univerzalni deterdžent za bijele i svijetle tkanine poput kuhinjskih krpa, posteljine, lanenih plahti i donjeg rublja. Njegova specijalnost: rublje se ne samo čisti, već i izbjeljuje
- deterdžent za šareno i tamno rublje
- deterdžent za osjetljive tkanine kao što su vuna i svila

Program i temperatura pranja

Temperatura i program pranja ovisi o stupnju zaprljanja i osjetljivosti rublja. Ako je odjeća malo prljava, dovoljan je program na niskoj temperaturi (30-40 °C). Ovaj program odnosi se prijateljski prema tkaninama ali i okolišu. 60 °C  ili više stupnjeva biraju se prvenstveno za zaprljanije i otpornije tkanine poput posteljine, ručnika, kuhinjskih krpa i donjeg rublja.


 

Kako pravilni oprati svoje omiljene komade odjeće:

... vesta od kašmira
Omiljeni pulover treba prati ručno ili u perilici rublja na programu za pranje vune. Kašmir ne voli sunce, pa nije poželjno sušiti ga na suncu. Umjesto toga najbolje ga je vodoravno položiti na raširene ručnike kako se ujedno ne bi i rastegao.

…tenisice
Možete ih oprati ručno ili u perilici za rublje ako ih prethodno stavite u zaštitnu vrećicu za osjetljive predmete. Perite ih na programu i s deterdžentom za osjetljive tkanine na temperaturi od 30 do 40 °C. Prije pranja izvadite vezice. Obuća će se osušiti brže ako joj uklonite uložak i napunite je izgužvanim novinskim papirom.

 ... torbe
Ovisno o tome od kojeg su materijala napravljene ovisi i način njihova pranja. Umjetnu kožu je najbolje očistiti s malo sapunice i vlažnom krpom. Platno i pamuk lako se mogu prati u perilici. Dok za osjetljive kožne torbe postoje specijalizirana sredstva i maramice za čišćenje i njegu predmeta od kože.

 ... jakna
Ako proizvođač nije naveo drugačije, jaknu bez oklijevanja možete prati u perilici na programu za pranje vune na 30 °C. Bitno je da nije uključena opcija za centrifugu jer bi se tkanina mogla oštetiti.

…traperice
Traperice prije pranja izokrenite na unutra. Ukoliko traperice imaju puno elastina temperatura ne smije prelaziti 30 °C, sve ostale traperice možete prati na 40 do 60 °C

... svileni šal
Svila je posebno osjetljiv materijal. Ako ste u nedoumici, uvijek se odlučite za ručno pranje. Za tu svrhu postoji poseban deterdžent za pranje svilenih vlakana. Svilene proizvode prije sušenja nikada nemojte ručno cijediti nego ih samo objesite mokre.