Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Jednostavno uklanjanje kamenca

Kako brzo i jednostavno osloboditi dom od  vodenog kamenca


 

Kamenac je jedan od najvećih neprijatelja većine kućanskih aparata. Ukoliko ga redovito ne odstranjujete sa aparata poput kuhala za vodu i kavu, perilica za pranje posuđa i rublja… oni se mogu brže pokvariti. Osim toga, trebali biste znati da što je više nakupljenog kamenca na aparatima, to je i veća njihova potrošnja energije.

Naslage vodenog kamenca ne pojavljuju se samo na kućanskim aparatima, već su vidljive i na pločicama te kupaonskim i kuhinjskim elementima. Te naslage vrlo su gostoljubive za razvoj bakterija što je još jedan dobar razlog zašto je potrebna redovita borba protiv njihovog nastajanja.


 

Kakao brzo i jednostavno ukloniti kamenac:

1. Čaj će biti ukusniji uz kuhalo za vodu bez kamenca 

Svi vjerojatno znamo situaciju kada kuhalu za vodu treba sve više vremena da zagrije vodu, a sam grijač je omotan bijelim naslagama kamenca. Onda je definitivno pravo vrijeme za njegovo odstranjivanje.

Kako?
1. Aparat napunite s dovoljno vode kako bi osigurali da pokrijete sav kamenac.
2. Zakuhajte vodu, kao i obično.
3. Dodajte specijalizirano sredstvo za otklanjanje kamenca koje možete kupiti u svojem dm-u ili 1-2 čaše razrijeđene otopine limuna ili alkoholnog octa te pustite ½ sata da sredstvo odradi svoje.
4. Izlijte svu tekućinu iz kuhala i temeljito ga isperite čistom vodom.

2. Lijepa odjeća i čista perilica rublja 

Najbolje je u perilicu za pranje rublja redovito pri pranju dodavati specijalizirana sredstva za uklanjanje kamenca. Možete ih pronaći u obliku tableta, gelova i praška. Ovi proizvodi omekšavaju vodu i time štite rublje i perilicu od vodenog kamenca. Osim toga, redovito korištenje tih sredstava ima praktičnu nuspojavu jer možete smanjiti količinu deterdženta.

Ako vaša perilica za pranje rublja već ima vidljive obloge kamenca, od velike će pomoći biti posebna sredstva za uklanjanje kamenca koja će brzo ukloniti tvrdokorne naslage. Možete koristiti i limunsku ili octenu kiselinu, ali budite oprezni u njihovom korištenju, jer mogu oštetiti pojedine dijelove perilice (npr. brtvila).

3. Produžite životni vijek aparata za kuhanje kave 

Ocat i limun nisu baš pogodni za uporabu u perilicama za pranje rublja, međutim izvrsni su za uklanjanje kamenca iz aparata za kuhanje kave. Kada se aparat za kavu „glasa“ glasnije nego inače i pušta više vodene pare, to je signal  da je potrebno ukloniti vodeni kamenac.

Kako prirodno očistiti aparat za kavu s razrijeđenim alkoholnim octom?

1.  Pomiješajte malu šalica octa s dvije čaše vode i otopinu ulijte u aparat za kavu.
2. Uključite aparat za kavu i kroz njega propustite jednu čašu napravljene smjese.
3. Ostatak pustite cca. ½ sata kako bi otopina mogla aktivno djelovati.
4. Nakon isteka vremena propustite kroz aparat ostatak otopine i nekoliko puta ga temeljito operite s čistom vodom.

Također možete umjesto octa koristiti i limunov sok. Miris je ljepši, ali učinak je malo slabiji.

4. Blistava kupaonica i kuhinja 

Mrlje od vodenog kamenca mogu se lako i brzo nakupiti na svim površinama koje dolaze u dodir s vodom: umivaonici i sudoperi, kade i tuš kabine, pločice i elementi u kuhinji i kupaonici. Za uklanjanje vodenih mrlja na različitim površinama dobar je alkoholni ocat razrijeđen s malo vode, a još bolja su specijalizirana sredstva za uklanjanje kamenca koja ga sadrže u svojem sastavu, a koja možete pronaći na policama u svom dm-u.