Vlastita marka na testu

Öko-Test i Stiftung Warentest

 

Svaki mjesec nezavisne njemačke organizacije za kontrolu kvalitete i zaštitu potrošača Öko-Test i Stiftung Warentest ispituju proizvode naše vlastite marke i uvijek iznova ih nagrađuju vrlo visokim ocjenama.




Certifikat BDIH

 

BDIH je skraćenica za Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen für Arzneimittel, Reformwaren, Nahrungsergänzungmittel und Körperpflegemittel e.V., odnosno Udrugu njemačkih industrijskih i trgovačkih poduzeća za lijekove, zdravu hranu, dodatke prehrani i kozmetičke proizvode. Prema vrlo visokim standardima za proizvodnju prirodne kozmetike koje određuje ta udruga proizvodi koji nose certifikat BDIH smiju biti proizvedeni isključivo od prirodnih sirovina (primjerice biljnih ulja, masti, voskova i ekstrakata dobivenih od bilja iz kontroliranog biološkog uzgoja ili onog skupljenog u prirodi), a proizvodni proces mora biti organiziran prema strogim ekološkim načelima, uz što manji utrošak sirovina. Certifikat BDIH dobivaju samo oni proizvodi koji udovolje navedenim zahtjevima te prođu testove nezavisnih kontrolnih institucija.   




Certifikat NaTrue

 

NaTrue je internacionalni certifikat za označavanje kozmetike iz kontroliranog biološkog uzgoja, a okuplja vodeće kozmetičke kompanije koje određuju vlastite kriterije za proizvodnju prirodne i bio kozmetike. Budući da je NaTrue internacionalni standard koji je u cijelom svijetu prepoznatljiv svojim jedinstvenim logom i stoji kao pojam transparentnosti i vrhunske kakvoće prirodne proizvodnje, dm je odlučio ubuduće sve proizvode alverde umjesto njemačkom BDIH oznakom certificirati NaTrue certifikatom. Kako smo željeli napraviti postupan prijelaz, za početak smo njemačku oznaku BDIH ostavili na stražnjoj strani proizvoda, paralelno s NaTrue logom. Svi novocertificirani proizvodi  marke alverde nose NaTrue oznaku, dok se proizvodi s postojećim BDIH oznakama malo-pomalo prebacuju na novi certifikat.



Eko certifikat

 

Eko certifikat oznaka je kvalitete i zaštitni znak kojim se označavaju proizvodi iz ekološkog uzgoja, a jamči pridržavanje određenih standarda i restrikcija. Da proizvođač udovoljava kriterijima za dobivanje certifikata dokazuje se obaveznim podnošenjem dokumentacije i redovitim kontrolama robe. Pridržavaju li se proizvođači propisanih odredbi za ekološku proizvodnju u Europskoj uniji prate i nadziru nadležna certifikacijska tijela.


U srpnju 2010. u Europskoj uniji uveden je novi, obavezni Europski eko certifikat (zvan i Europska eko oznaka). Proizvod ga može dobiti ako sadrži najviše 0,9% genetski izmijenjenog materijala, a najmanje 95% njegovih sastojaka potječe iz ekološkog uzgoja. Namirnice s tim certifikatom zadovoljavaju najviše zakonske standarde za hranu. Danas i zemlje izvan Europske unije prilagođavaju svoj odredbe smjernicama Europskog eko certifikata, čime se osigurava šire tržište za takve proizvode.

Iako je Europska eko oznaka zaživjela u mnogim zemljama, u Njemačkoj se, zbog veće prepoznatljivosti, još uvijek više koristi Njemačka državna eko oznaka ili se ona upotrebljava u kombinaciji s europskom.



Njemačka državna eko oznaka (BIO)

 

Njemačka državna eko oznaka šesterokutni je zeleno-bijelo-crni simbol uveden u rujnu 2001. godine u okviru agrarne reforme kojim se u Njemačkoj označavaju proizvodi koji udovoljavaju kriterijima za ekološku proizvodnju Europske zajednice. Namirnice koje nose ovaj certifikat

• ne smiju biti konzervirane izlaganjem ionizirajućem zračenju

• ne smiju biti proizvedeni s genetski izmijenjenim organizmima ni uz pomoć njih

• zabranjeno je korištenje sintetičkih pesticida i lako topljivih mineralnih gnojiva

• udio sastojaka proizvedenih konvencionalnim putem ne smije biti veći od 5%

• ne smije sadržavati pojačivače okusa, umjetne arome, bojila i emulgatore ni pomoćne tvari i aditive koji nisu posebno dozvoljeni

• uvoz sirovina i proizvoda iz trećih zemalja uređen je posebnim odredbama i podvrgnut stalnim kontrolama

• u zemljoradnji se mora ustanoviti raznolik plodored

• u uzgoju životinja moraju se uzeti u obzir specifičnosti svake pojedine životinjske vrste

• životinje se moraju hraniti hranom iz ekološkog uzgoja, bez upotrebe antibiotika