Podijeli i ispiši

color #000000
color #000000

Ekološki grah hrvatskog OPG-a Prpić Diana

Danas se na policama dm-a nalaze proizvodi 75 hrvatskih proizvođača, a OPG Prpić osmi je OPG s kojim je dm ostvario suradnju u protekle tri godine. Uložen trud i visoku kvalitetu Dianinih proizvoda prepoznala je i Karlovačka županija proglasivši njezin OPG najboljim u županiji, dok je u sklopu projekta Zlata vrijedan, OPG Diane Prpić ušao među 3 najbolja. Za ovu zdravu suradnju osnivačica OPG-a kaže: “Po prvi put grah koji u Brežanima proizvodimo po tradicionalnoj recepturi dostupan je kupcima iz cijele Hrvatske. Vjerujem da će se naša suradnja nastaviti i idućih godina i da ćemo, na obostrano zadovoljstvo, širiti našu proizvodnju i zajednički graditi uspjeh za sada još uvijek malog OPG-a”. 


 

Suradnja s OPG-om Prpić Diana nastavak je ulaganjadm-a u razvoj ponude domaćih i ekoloških prehrambenih proizvoda. Voditeljica OPG-a, mlada Diana Prpić s majkom Snježanom, ocem Vladom i bakom Marom obrađuje 14 hektara zemljišta u Brežanima, selu pokraj Karlovca. S uzgojem su krenuli 2003. godine sadnjom jagoda, a danas uzgajaju i lubenice, krumpir, kupus, batat, buče i grah od kojih proizvode i prerađevine.

EKOLOŠKA PROIZVODNJA 

Ova mahunarka uzgojena je prema tradicionalnoj recepturi te je dio ekološke proizvodnje pri kojoj nije dopuštena uporaba mnogih sredstava koji se koriste u konvencionalnoj proizvodnji, što i sam proizvod čini neusporedivo kvalitetnijim. Prilikom prihrane i zaštite bilja koriste se samo i isključivo sredstva koja su na popisu Ministarstva poljoprivrede dozvoljenih u ekološkoj poljoprivredi, a najviše se temelje na algama, mrvljenom kamenju te mineralima.


 

HRANA KOJA ČUVA ZDRAVLJE 

Grah OPG-a Prpić Diana nutritivno je bogata namirnica prvoklasne kvalitete. Uz iznimnu energetsku vrijednost sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, lecitin, folnu kiselinu i važne minerale poput bakra, fosfora, željeza i mangana, te je odličan izvor bjelančevina koji obiluje vlaknima.